Coöperatief ondernemen in België : theorie en praktijk. - Van Opstal, Wim, ....-; Develtere, Patrick, 1961-; Dujardin, Anne, ....-; Gijselinckx, Caroline, ....-; Mertens, Sybille, ....-; Wyns, Inne, ....- (Leuven : Acco, 2008)
Het is ondertussen meer dan 150 jaar geleden dat de eerste coperaties werden opgericht om de levensstandaard van arbeiders en boeren te verbeteren. De jongste jaren begint men coperatief ondernemen echter opnieuw te ontdekken als hefboom om gemeenschappelijke problemen door samenwerking op te lossen. Zo komen we in België vandaag de dag coperaties tegen in onder meer de landbouwsector, de financiële sector, de detailhandel, nutssectoren en bij vrije en creatieve beroepen. Dit boek combineert inzichten uit theorie en praktijk om een familieportret te schetsen van coperatieve ondernemingen in Belgi. De erkende coperaties zouden we tot het 'kerngezin' van deze familie kunnen rekenen, maar we gaan in dit boek ook op zoek naar nabije verwanten. Naast een inleiding tot coperatief ondernemen alswerkwijze en coperaties als organisatievorm bevat het een profielschets van erkende coperaties, vennootschappen met sociaal oogmerk en andere vormen van organisaties die op coperatieve wijze
Ondernemen. We overstijgen daarbij de traditionele ideologische invulling van coperatief ondernemen en richten onze aandacht op hedendaagse maatschappelijke uitdagingen waar coperatief ondernemen een oplossing kan bieden. In dit boek schetsen drie medewerkers van het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA) aan de Katholieke Universiteit Leuven een beeld van de hedendaagse coperatieve ondernemingen in Belgi. Eerst verduidelijken de auteurs wat ze bedoelen met coperatief ondernemen en coperaties, en geven ze een overzicht van de verschillende werkvormen. Daarna ligt de focus op die coperaties die erkend zijn door de Nationale Raad voor de Coperatie. Verder bespreken de auteurs de vennootschap met sociaal oogmerk, en gaan ze in op ondernemingen die niet erkend zijn maar wel werken volgens coperatieve waarden en principes. Een kort slothoofdstuk schetst een 'familieportret' van de coperatieve ondernemingen en bespreekt de uitdagingen waarvoor deze staan. Dat alles wordt ondersteund
Met kadertekstjes, tabellen, voetnoten en bibliografien per hoofdstuk. Theoretische inzichten worden bovendien steeds gekoppeld aan onderzoeksgegevens en praktijkvoorbeelden. Een must voor al wie inzicht wil verwerven in het coperatief ondernemen, van studenten tot mensen die zelf een onderneming willen starten
4.3. Medewerkers 4.4. Stakeholders 4.5. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 4.6. De invulling van de coperatieve principes 4.7. Samenvattende beschouwingen 5. De vennootschap met sociaal oogmerk 5.1. Situering 5.2. Macro-economisch profiel van de VSO 5.3. VSO's en coperatief ondernemen 5.4. Evaluatie van het VSO-statuut 5.5. Samenvattende beschouwingen 6. Coperatief ondernemen in de brede zin 6.1. Coperatief ondernemen bij niet erkende coperaties 6.2. Coperatief ondernemen zonder coperatieve rechtsvorm 6.3. Samenvattende beschouwingen 7. Slotbeschouwingen 7.1. Een portret van de familie van coperatieve ondernemingen in België 7.2. Uitdagingen voor de familie van coperatieve ondernemingen in Belgi.
Inhoudsopgave (verkort): 1. Coperatief ondernemen 1.1. Wat is coperatief ondernemen ? 1.2. Waarom doet men aan coperatief ondernemen ? 1.3. Hoe doet men aan coperatief ondernemen ? 2. Coperaties 2.1. Wetgevend kader 2.2. Typologie en activiteitenspectrum 2.3. De coperatieve beweging in Belgi 3. Erkende coperaties in Belgi : een macro-economische analyse 3.1. Demografie van de erkende coperatieve vennootschappen 3.2. Lidmaatschap van de erkende coperaties 3.3. Activiteiten van de erkende coperaties 3.4 .Focus op erkende coperaties met tewerkstelling 3.5. Samenvattende beschouwingen 4. Erkende coperaties in Belgi : microperspectief 4.1. Basisprofiel van de respondenten 4.2. Coperanten
Keywords: Coöperaties -- België