Praktische knopengids. - Budworth, Geoffrey, ....-; Blokzijl, Tineke, ....-; Hopkins, Richard, ....-; Volkers, Hennie, ....- (Utrecht : Veltman, 2008)
Iedereen kan een knoop leggen: als je er een of twee uit dit boek leert ben je al blij dat je het hebt gekocht. Als je er tien leert kan dat al veel verschil uitmaken in je leven. Dat komt omdat je eindeloos plezier kunt beleven aan het bekijken en maken van knopen, dit fascinerende proces dat tegelijkertijd een kunst, een vak, een wetenschap en een filosofie is. Er zijn duizenden knopen en er zijn al honderden boeken over het onderwerp geschreven. Het maken van een aantal basisbochten en verbindingen, ogen en sjorringen is een nuttige vaardigheid, waarmee de een zich verdienstelijk maakt, terwijl de ander toekijkt. Eigenlijk zou iedereen een paar knopen moeten kunnen leggen, net zoals je moet kunnen fietsen, een stop verwisselen, kaartlezen, autorijden, zwemmen en eerste hulp verlenen. We zouden niet zo afhankelijk zijn van riemen, clips en ritsen, veiligheidsspelden en superlijm als een stuk touw en de goede knoop net zo goed werken - en vaak zelfs beter! In dit boek staan meer dan 150
Knopen en splitsen, samen goed voor uren plezier. Een boek over het leggen van knopen. Eerst wordt verteld wat men ten tijde van Grieken en Romeinen met knopen deed, wat er in Japan en China werd gedaan en iets over macram. Dan volgt een deel over gereedschappen, de synthetische en natuurlijke materialen en de knoopterminologie. Daarna worden meer dan 150 knopen beschreven en verduidelijkt met veel kleurenfoto's; door het gebruik van verschillende kleuren touw wordt de structuur van een knoop duidelijker. Stap voor stap is iedere knoop na te doen. Ook wordt bij iedere knoop aangegeven, waar hij het meest voor gebruikt wordt. Ter completering zijn er een woordenlijst, een index van knopen en enige adressen van touwleveranciers aan het eind van het boek. De schrijvers zijn zeer bekend met knopen(boeken). Een fraai uitgevoerd, duidelijk en bruikbaar boek
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 : Overhandse knopen, halve knopen en halve steken Hoofdstuk 2 : Achtknopen Hoofdstuk 3 : Paalsteken en schootsteken
Hoofdstuk 4 : Kruisknopen Hoofdstuk 5 : Wikkel- en doorhaalknopen Hoofdstuk 6 : Buitenbeentjes en mutaties Hoofdstuk 7 : Hobby
Keywords: Knopen