Coördineren en samenwerken. - Wijnen, Theo, ....- (Brussel : Politeia, 2006)
Deze pocket sluit aan op de pocket 'Coachend leiderschap' en gaat dieper in op belangrijke taken en vaardigheden van leidinggevenden en cordinatoren zoals cordineren van werkzaamheden, besluitvorming binnen de dienst/afdeling, plannen, ordenen en structureren, delegeren en controleren, samenwerken en het vereiste samenwerkingsgedrag, teamontwikkeling, leren onderhandelen, conflicthantering en het leren benvloeden van gedrag. Bij de pocket hoort ook een handige cd-rom met oefendocumenten waarmee u dadelijk aan de slag kan
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1: Managen versus leidinggeven 1.1 Management 1.2 Leiding geven 1.3 Competenties en taakaspecten van de leidinggevende 1.4 Samenvattend Hoofdstuk 2: Positie van de leidinggevenden op middenkaderniveau 2.1 Middenkader tussen management en uitvoerende medewerkers Hoofdstuk 3: Besluitvorming en beslissingsbevoegdheid 3.1 Besluitvorming binnen de organisatie 3.2 Niveaus van beslissingsbevoegdheid Hoofdstuk 4: Cordineren 4.1. Begripsafbakening 4.2.
Onderliggende processen 4.3. Elementen van de cordinatiefunctie 4.4 De leidinggevende als cordinator 4.5 Cordinatiemiddelen en -voorzieningen 4.6 Samenvattend Hoofdstuk 5: Plannen, ordenen en structureren 5.1 Plannen maken 5.2 Doel 5.3 Noodzaak van een afdelingsbeleidsplan Hoofdstuk 6: Delegeren van werkzaamheden 6.1 Een begripsafbakening 6.2 Wanneer delegeren 6.3 Welke taken moeten gedelegeerd worden 6.4 Bevoegdheden en verantwoordelijkheid 6.5 Voorwaarden om te delegeren 6.6 Hoe delegeren 6.7 De controle 6.8 Fouten worden overal gemaakt 6.9 Moeilijkheden die bij het delegeren kunnen ontstaan 6.10. Oorzaken om niet te delegeren Hoofdstuk 7: Samenwerken 7.1 Samenwerken en samenwerkingsgedrag 7.2 Visie op samenwerken 7.3 Indicatoren m.b.t. samenwerken 7.4 Definities en kenmerken van samenwerken 7.5 Samenwerking in teamverband 7.6 Samenwerking tussen professionele werkers van verschillende teams 7.7. Basale, genuanceerde communicatie- en samenwerkingsvaardigheden 7.8. Stapsgewijs bevorderen
Van de kwaliteit van de samenwerking en de communicatie 7.9 Conflicthantering 7.10 Leren onderhandelen 7.11 Samenvattend
Keywords: Leidinggeven; Management -- Gemeenten; Teamwerk