Turnen in de basisvorming. - Bakker, Jaap, ....-; Stroo, Rob, ....- (Baarn : HB, 2005)
Door de invoering van de basisvorming hoopt de overheid de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Bovendien dient het aanbod van het onderwijs beter aan te sluiten op de veranderende samenleving, in dit geval de veranderende bewegingscultuur. Om deze doelstellingen te realiseren zijn de kerndoelen geïntroduceerd. 'Turnen in de basisvorming' is geschreven om docenten hulp te bieden bij het praktisch vertalen van de kerndoelen. De praktijkhoofdstukken vormen de kern van het pakket. Hierin zijn lessen uitgewerkt die betrekking hebben op het zwaaien, draaien, springen en balanceren tijdens het turnen. Tevens is er een hoofdstuk gewijd aan het afsluiten van de basisvorming met behulp van toetsen, die door het Cito ontwikkeld zijn. Tevens zijn hoofdstuken gewijd aan zorgbreedte, aan zelfstandig werken in groepen, aan de planmatige aanpak, en aan de verdere ontwikkeling van het turnonderwijs in de basisvorming. Het boek is helder geschreven en de bewegingsactiviteiten worden veelal door zwartwittekeningen verduidelijkt. Voor leraren lichamelijke opvoeding, werkzaam in de eerste fase van het voortgezet onderwijs.
Inhoudsopgave : 1 Uitgangspunten en doelstellingen - Visie op turnen - Turnen in de basisvorming - Meervoudige bewegingsbekwaamheid - Algemene doelstellingen 2 Voor afgolven vanuit een zwaai 3 Continu zwaaien en zwaai vermeerderen 4 Zwaaien in streksteun 5 Zwaaien in hang en over de kop 6 Basisvormen van steun- en vrije sprongen 7 Salto voorover vanuit de minitramp 8 Overslag voorwaarts: van krom naar recht 9 Handstand in en uit balans 10 Afsluitingstoetsen Cito 11 Zorgbreedte in het turnonderwijs 12 Zelfstandig werken in groepen 13 Planmatige aanpak van het turnen in de basisvorming 14 Verdere ontwikkeling van het turnonderwijs in de basisvorming
Keywords: Turnen -- Secundair onderwijs