Lopen en werpen. - Leeuwenhoek, Abraham Anne, ....-; Verschoor, P., ....-; van Heek, J. H. H., ....- (Baarn : HB, 2007)
De tijd dat de kennis van een tak van sport in n boek kon worden verwerkt, ligt reeds lang achter ons. Zeker geldt dit voor de atletiek waar op het gebied van de techniek en de training, met zijn uitlopers naar vele wetenschappelijke disciplines, een respectabele bibliotheek kan worden samengesteld. Het is een erkend feit dat binnen de atletiek het baanbrekende werk is verricht voor een meer wetenschappelijke fundering van de sportbeoefening. In vele takken van sport is van de kennis, in de atletiek opgedaan, een gretig gebruik gemaakt. Het is niet overdreven, te stellen dat de atletiek een katalyserende rol heeft gespeeld, en nog speelt, bij de ontwikkeling van andere sporttakken. Het brede kenniskader in de atletiek maakt het noodzakelijk een duidelijke stofafbakening te maken. In deze uitgaven hebben we ons in het technische gedeelte sterk gericht op de biomechanische achtergronden van de techniek. In het methodische gedeelte hebben we ons moeten beperken tot de directe voorbereidingen
Van de verschillende atletiekonderdelen, zoals die in de gymnastiekzaal en op het atletiekveld kunnen worden uitgevoerd. De twee hoofdgroepen lopen en werpen worden wat betreft hun methodieken en biomechanische voorwaarden besproken. De verschillende loopfasen en bewegingsstructuren worden uitgelegd, terwijl ook technieken behorende bij de diverse loopafstanden, estafettelopen en hordennummers onder de loep worden genomen. De werpnummers kogel, discus, speer en kogelslingeren komen eveneens uitgebreid aan de orde. De auteurs geven goede informatie en maken daarbij gebruik van wat internationaal bekend is. Voor trainers, atleten en studenten in de sportleer worden technische basisvoorwaarden en achtergronden duidelijk uiteengezet. Het boekje heeft niet de pretentie de sporter te informeren over trainingsmethodieken en is ook bepaald niet een handboek voor een topsporter. Wel is deze uitgave een zeer verdienstelijke bron van informatie
Inhoudsopgave : LOPEN 1. Het lopen 1.1 De loopfasen 1.2 De armbeweging
Bij het lopen 1.3 De romp- en hoofdhouding 1.4 De paslengte en pasfrequentie 1.5 De korte afstandloop of sprint 1.6 De start 1.7 De indeling van de verschillende loopnummers 1.8 De verschillende loopafstanden 1.9 De methodiek van het lopen 1.10 De methodiek van het starten 2 Het estafettelopen 2.1 Indeling van de estafettenummers 2.2 De verschillende wisselmethoden 2.3 De wisseltechnieken bij het doorgeven van het stokje 2.4 De wisselzone 2.5 Het merkteken 2.6 Hoe moet geoefend worden 2.7 Wanneer wordt de wisselarm achter gebracht? 2.8 Verantwoordelijkheid van de brenger en de ontvangen 2.9 Het starten van de verschillende estafettelopers (4x100) 2.10 Waardoor wordt de estafettetijd in hoofdzaak bepaald? 2.11 De methodiek van het estafettelopen 3 Hordenlopen 3.1 De hordenloop: een 'dwangloop' 3.2 De start en het aantal passen tot de eerste horde 3.3 De hordenpas 3.4 De uitloop en de finish-actie 3.5 De verschillende hordenloopnummers 3.6 De methodiek van het hordenlopen WERPEN 4 Kogelstoten 4.1 Ontwikkeling
Van de verschillende technieken 4.2 De gliding-techniek 4.3 De draaitechniek 4.4 De aanlooptechnieken 4.5 De vereenvoudigde gliding-techniek 4.6 Factoren die het stootresultaat bepalen 4.7 Bodemcontact tijdens de stoot 4.8 De methodiek van het kogelstoten 5 Speerwerpen 5.1 De ontwikkeling van de techniek 5.2 Biomechanische principes 5.3 Het vasthouden en dragen van de speer 5.4 De aanloop 5.5 De afworp 5.6 De omsprong 5.7 Aerodynamische aspecten bij het speerwerpen 5.8 De methodiek van het speerwerpen 6 Discuswerpen 6.1 Historisch overzicht 6.2 Ontwikkeling van de techniek 6.3 In gebruik zijnde technieken 6.4 Biomechnische principes 6.5 De fasen bij het discuswerpen 6.6 Aerodynamische aspecten bij het discuswerpen 6.7 De methodiek van het discuswerpen 7 Kogelslingeren 7.1 De mechanica van het kogelslingeren 7.2 De techniek van het kogelslingeren 7.3 De methodiek van het kogelslingeren
Keywords: Atletiek