Basisboek interviewen : handleiding voor het voorbereiden en afnemen van interviews. - Baarda, Ben (Dirk Benjamin), 1947-; de Goede, Martijn P. M., 1947-2015; van der Meer-Middelburg, A. G. E., ....- (Groningen : Wolters-Noordhoff, 2007)
Het Basisboek Interviewen: - geeft aanwijzingen voor het afnemen van interviews; - is geschreven voor studenten in het hbo en wo, maar is ook interessant voor professionals. - voor iedereen die in het kader van zijn werk open interviews moet afnemen. - Vereist geen specifieke voorkennis. Het Basisboek Interviewen behandelt de voorbereidingen voor en het afnemen van een interview. In dit boek wordt onder meer ingegaan op de soorten interviews, de voorbereiding op het interview, de start, afronding, het doorvragen, de rol van (non-)verbale communicatie en het omgaan met stiltes. Ook gaat het in op storende factoren als bijvoorbeeld een geÂnterviewde die zichzelf tegenspreekt. De meerwaarde van dit boek is gelegen in de vele praktijkvoorbeelden die de theorie ondersteunen. Daarnaast is ook de vormgeving zeer uitnodigend met samenvattingen na elke paragraaf, voorbeeldinterviews en opdrachten. Het boek is levendig en helder geschreven en het biedt genoeg munitie voor een goed basisinterview.
Basisboek Interviewen gaat in op de voorbereidingen voor en het afnemen van een interview. Het boek opent met een interview over belangrijke keuzes die mensen in hun leven maken. Dit thema vormt de rode draad aan de hand waarvan het Basisboek vele aspecten van het open interview toelicht. Uitgebreid aan de orde komen: het hanteren van stiltes, het maken van samenvattingen, het doorvragen en het reageren op moeilijke situaties. Veel voorbeelden illustreren de theorie. Tevens wordt in globale zin toegelicht hoe het gespreksmateriaal verwerkt en geanalyseerd kan worden
Inhoudsopgave : 1. Wat is een interview? 1.1. Inleiding 1.2. Wat is een open interview? 1.3. Welke soorten interviews zijn er? 1.4. Hoe zit het met de betrouwbaarheid en geldigheid van een interview? 2. Hoe bereid ik mij voor op een interview? 2.1. Hoe stel ik een topiclijst op? 2.2. De introductie van een topic 2.3. Hoe werf ik mensen voor mijn interview? 2.4. Training en instructie van de interviewer? 2.5. Hoe maak ik een interviewschema?
2.6. Het proefinterview 3. Hoe begin ik het interview en hoe ga ik verder? 3.1. Hoe leid ik het interview in? 3.2. Waar moet ik op letten bij het stellen van (begin)vragen? 3.3. Welke reacties kan ik krijgen op mijn (begin)vraag? 3.4. Hoe ga ik verder? 3.5. Hoe rond ik het interview af? 4. Wanneer moet ik doorvragen en hoe doe ik dat? 4.1. Wanneer vraag ik door? 4.2. Hoe kan ik doorvragen? 5. De stilte en de samenvatting : hoe hanteer ik die? 5.1. De stilte 5.2. De samenvatting 6. Moeilijke situaties : hoe reageer ik flexilbel? 6.1. Enkel veelvoorkomende situaties : hoe reageer ik? 6.2. Wat kan ik beter niet doen?
Keywords: Interviewtechnieken