Kinderschapsvorming : kinderopvang : van opvang naar educatie tot instrument voor burgerschapsvorming. - van Keulen, Anke, ....-; Schepers, Wilma, ....- (Amsterdam : SWP, 2008)
Hedendaagse opvoedingsstijlen zijn zo sterk gericht op zelfontplooiing en autonomie van het kind dat vergeten wordt dat kinderen ook een maatschappelijke rol (gaan) spelen. Vroeg beginnen met het oefenen in een democratische levenswijze is van belang, want opvoeding tot democratisch burgerschap is niet vanzelfsprekend. Het onderwijs en de kinderopvang kunnen hieraan bijdragen door jonge kinderen te laten oefenen in verbondenheid met de groep, het nemen van initiatieven en verantwoordelijkheid, rekening houden met anderen in besluitvorming en conflictoplossing. In het basisonderwijs in Nederland - waarvoor sinds 2006 de Wet Actief Burgerschap en Sociale Integratie geldt - zijn de eerste ervaringen en resultaten van implementatie zichtbaar; in kinderopvang en voorschoolse educatie (VVE) komt de discussie op gang hoe dit ook voor jonge kinderen gerealiseerd kan worden. In de publicatie Kinderschapsvorming geven deskundigen vanuit internationaal en nationaal onderzoek, beleid en praktijk -
Een overzicht van de stand van zaken in het basisonderwijs, de kinderopvang en VVE: wat is het belang van en de visie op Kinderschapsvorming, ook voor jonge kinderen? Welke ervaringen zijn reeds opgedaan met welke succesfactoren en knelpunten? Welke mogelijkheden zijn er om met jonge kinderen aan de slag te gaan?Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Bernard van Leer Foundation: kansen voor kinderen Hoofdstuk 2 : 'Ik bouw een kathedraal'. Burgerschapsvorming - kinderschapsvorming Hoofdstuk 3 : Kinderopvang, van opvang naar educatie tot instrument voor burgerschapsvorming. Een twintigpuntenplan Hoofdstuk 4 : Kindercentra en v v e als oefenplaats voor democratisch handelen Hoofdstuk 5 : Democratisch burgerschap gaat niet vanzelf Hoofdstuk 6 : Burgerschapsvorming en kinderopvang Hoofdstuk 7 : Hoe leren jonge kinderen democratisch burgerschap? Hoofdstuk 8 : Democratisch burgerschap in het basisonderwijs Hoofdstuk 9 : Democratisch burgerschap in de basisschool. Praktijkervaringen van een ontwikkelproject
Hoofdstuk 10 : Manifest 'De betekenis van kinderopvang en de opdracht die dit meebrengt'
Keywords: Burgerschap -- Onderwijs; Kinderopvang; Sociale opvoeding -- Basisonderwijs; Sociale opvoeding -- Kleuteronderwijs