Psychiatrische rehabilitatie : jaarboek... - Plooy, Annette, ....-; van Rooijen, Sonja, ....-; Van Weeghel, Jacob (Jaap), 1953- (Amsterdam : SWP, 2008)
Sinds de introductie van het rehabilitatiedenken in de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben zich steeds meer nieuwe methodieken en voorzieningen aangediend voor de maatschappelijke ondersteuning van mensen met ernstige psychische aandoeningen. De ingezette vermaatschappelijking van de ggz - en de obstakels die men daarbij tegenkomt - heeft de urgentie van effectieve rehabiliterende hulpverlening alleen maar doen toenemen. Dit jaarboek bundelt een ruime selectie bijdragen, en geeft daarmee een overzicht van recente ontwikkelingen op het gebied van rehabilitatie in Nederland. Hierbij komen nieuwe methodieken, doelgroepen, zorgarrangementen en interventies aan de orde. Alle 'klassieke' rehabilitatieterreinen (wonen, werken, leren, dagbesteding en sociale relaties) worden behandeld, maar ook de betekenis van thema's als herstel, empowerment, ACT-teams, stigmatisering en maatschappelijke steunsystemen voor de rehabilitatiepraktijk.
Keywords: Rehabilitatie -- Psychiatrische patiënten