Het laatste kind in het bos : hoe we onze kinderen weer in contact brengen met de natuur. - Louv, Richard, ....-; Verheij, Ceciel, ....-; van Boeckel, Jan, ....- (Utrecht : van Arkel, 2007)
Nooit eerder brachten zoveel kinderen zoveel van hun tijd binnenshuis door, vaak zittend achter een tv- of computerscherm. Richard Louv brengt het gebrek aan contact met de natuur van de online-generatie in verband met verontrustende trends als de groei van overgewicht, concentratiestoornissen en depressies bij kinderen. Louv is de eerste die recent onderzoek in kaart heeft gebracht waaruit blijkt dat direct contact met de natuur van wezenlijk belang is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen. Louv slaat niet alleen alarm, hij vertelt ook hoe we kunnen proberen de verbroken relatie te herstellen. In deze tijd staan computers, televisie en mobieltjes bij jongeren centraal; de kloof tussen het kind en de directe natuur wordt hierdoor steeds groter. De auteur (journalist, schrijver en adviseur jongerenbelangen) bespreekt de situatie in Amerika. Het boek is verdeeld in zeven delen waarin uitleg over de kloof en het verband met lichamelijke en geestelijke gezondheid gegeven
Wordt, de mogelijke oorzaken besproken worden en oplossingen als natuuractiviteiten, -educatie, veranderingen van beleid en wetten ten opzichte van veiligheid, planologische aanpassingen, religieus besef en dergelijke aan de orde komen. In eenvoudige, pakkende taal krijgt de lezer inzicht aan de hand van voorbeelden, eigen ervaringen, feiten en onderzoeksresultaten. Een stimulerend en boeiend boek (een bestseller in Amerika) dat een sluipend probleem bespreekbaar maakt
Inhoudsopgave : Deel I - De kloof tussen kinderen en natuur 1 - Wat natuur ons biedt 2 - De derde frontier 3 - Verboden te spelen! Deel II - Waarom kinderen (en volwassenen) natuur nodig hebben 4 - Uitkijken over de savanne 5 - Met open zinnen 6 - De achtste intelligentie 7 - Natuur en creativiteit 8 - De natuurtekortstoornis en de helende omgeving Deel III - Met de beste bedoelingen: waarom Jantje en Marietje niet meer buitenspelen 9 - Tijd en angst 10 - Het boemansyndroom 11 - Het onderwijs als sta-in-de-weg voor de natuur 12
- Waar halen we in de toekomst de natuurbeschermers vandaan? Deel IV - De hereniging van kind en natuur 13 - Verbeeldingskracht 14 - Angst als raadgever: de boeman te lijf 15 - De natuur als verteller over goed en kwaad Deel V - Het schoolbord van de jungle 16 - Natuurlijke onderwijshervorming 17 - Op kamp! Deel VI - Wonderland: de vierde frontier 18 - Natuurlijk spel niet langer strafbaar 19 - Steden met wilde plannen 20 - Hier wordt het pas echt wild Deel VII - Verwonderd zijn 21 - Natuur als spirituele noodzaak 22 - Vuur en gisting: een beweging opbouwen 23 - Blijvende herinneringen
Keywords: Milieueducatie; Natuur; Opvoeding