Muziekkriebels : 250 muziekactiviteiten voor kinderen van 0 tot 10 jaar. - Wiechers, Hermien, ....- (Amsterdam : SWP, 2009)
Ga samen met de kinderen op ontdekkingsreis in de wereld van muziek. Met de 250 muziekactitivteiten uit dit boek ben je wel even onderweg, zeker als je er ook nog de speciaal gecomponeerde muziek van Erik van der Wurff bij afspeelt. De activiteiten zijn voor kinderen van 0 tot 10 jaar. Ook muzikale aspecten zoals stemexpressie, dansen en instrumentengebruik komen op een overzichtelijke en heldere manier aan de orde en verschillende thema's zoals de muziekhoek, jaargetijden en vieringen hebben een plek gekregen. In ieder hoofdstuk is een doorkijkje naar de praktijk en zijn er handige tips en leuke weetjes te vinden. Hermien Wiechers is muziekdocent en de meeste activiteiten die zij beschrijft in dit boek zijn in de praktijk onstaan; de mooiste ideeen komen van de kinderen zelf. Aan het einde van elk hoofdstuk is daarom ruimte om de nieuwe invallen vast te leggen in eigen muziekkriebels. In twaalf hoofdstukken worden muziekactiviteiten voor jonge kinderen aangeboden die variren van stemoefeningen
Tot activiteiten die passen bij de jaargetijden. Er is een speciaal hoofdstuk gericht op baby's. En een hoofdstuk met aanwijzingen voor het inrichten van een muziekhoek. In de bijlagen zijn een activiteitenregister en een lijst van de liedjes te vinden. Ieder hoofdstuk start met een situatie waarin kinderen met muziek bezig zijn. Daarna volgen activiteiten met muziek waarbij in eenregelig notenschrift de melodielijn wordt aangegeven. In een kader staan tips of achtergrondinformatie. Tekeningetjes laten te gebruiken voorwerpen/spelen zien. De liedjes zijn bekend of speciaal voor deze uitgave geschreven. In de tekst staan verwijzingen naar de met aandacht, fraai gecomponeerde muziek op de bijgeleverde cd. De in groene schreefloze letters gedrukte tekst heeft een toegankelijke schrijfstijl; de lezer wordt met 'je' aangesproken. Dit door een muziekpedagoge vanuit de praktijk geschreven, uitgebreide handboek is zeer bruikbaar voor een ieder die (professioneel) werkt met kinderen van 0 tot 10 jaar
Inhoudsopgave
1. Inleiding : praktische wenken voor het werken met muziekkriebels 2. Stemmingen : spelletjes ter bevordering van de stemexpressie met stemvormingsoefeningen en liedjes 3. Klankbronnen : het experimenteren met verschillende materialen die geluid kunnen voortbrengen zoals instrumenten en andere klankbronnen 4. Dansprikkels : Activiteiten waarbij het bewegen op muziek en speelliedjes centraal staan 5. Luisterrijk : activiteiten waarbij de nadruk ligt op het luisteren en het auditief herkennen van verschillende geluiden en geluidsbronnen 6. Babybrabbels : de muzikale ontwikkeling van 0- tot 1/5-jarigen en geschikte activiteiten voor deze leeftijd 7. Lentekriebels : muziekactiviteiten voor in de lente 8. Zomerzotheid : muziekactiviteiten voor in de zomer 9. Herfstkleuren : muziekactiviteiten voor in de herfst 10. Winterstilte : muziekactiviteiten voor in de winter 11. Feestgedruis : muziekactiviteiten tijdens de feestdagen en andere hoogtijdagen in het jaar 12. Muziekhoek : het inrichten van een muziekhoek en
Het zelf maken van instrumenten
Keywords: Muzikale expressie