Acceptance and Commitment Therapy : een praktische inleiding voor hulpverleners. - A-Tjak, Jacqueline G. L., ....-; de Groot, Francis, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008)
ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. ACT is een nieuwe vorm voor cognitieve gedragstherapie die snel populair geworden is in Nederland en in opkomst is in België. Dit boek is bedoeld als opstapje voor hulpverleners die geen, of maar weinig ervaring hebben met ACT. De theorie achter ACT en de filosofie van waaruit ACT wordt bedreven worden beknopt en in begrijpelijke taal uitgelegd. Er is uitgebreid aandacht voor de therapeutische relatie, iets wat binnen ACT niet slechts als randvoorwaarde, maar als een essentieel element wordt opgevat. Het overgrote deel van het boek wordt in beslag genomen door ACT in de praktijk: beschreven wordt hoe je ACT kunt toepassen bij depressie, angst, chronische pijn, psychose, trauma en complexe problematiek.
Inhoudsopgave : I. Het ACT-Therapiemodel 1. Theoretische achtergronden van ACT 2. Zes kernprocessen 3. Acceptatie 4. Cognitieve defusie 5. Zelf 6. Contact met dit moment 'NU' 7. Waarden 8. Waardegerichte actie II. Praktische toepassingen 9. ACT bij angst 10. ACT bij depressie 11. ACT bij chronische pijn 12. ACT bij trauma 13. ACT bij psychose 14. ACT bij complexe problematiek III. Verdieping 15. ACT in je rol als therapeut 16. ACT en multidisciplinaire mogelijkheden 17. Verder verdiepen in ACT
Keywords: ACT