Koersen op kwaliteit in de GGz. - Havenaar, Johan, ....-; Wennink, John, ....-; Van Splunteren, Peter T., 1953- (Assen : Van Gorcum, 2008)
In de huidige meer marktconforme gezondheidszorg verwachten de overheid, de inspectie voor de gezondheidszorg, zorgverzekeraars en clinten(-organisaties) van hulpverleners en instellingen dat zij verantwoording afleggen over de doeltreffendheid, doelmatigheid en vraaggerichtheid van de geboden zorg. Het is dan de vraag hoe het in de GGz gesteld is met de kwaliteit van zorg. In het eerste deel van 'Koersen op kwaliteit in de GGz' worden de referentiekaders van kwaliteitszorg in de GGZ besproken en komen nieuwe ontwikkelingen aan bod, zoals de invoering van prestatie-indicatoren, de doorbraakmethode en uitkomstenmanagement. In deel twee komen grote kwaliteitsprojecten aan bod, zoals Doorbraakprojecten, Psychiater & Kwaliteit, Resultaten Scoren (verslavingszorg), Evidence-based interventies in de GGZ en de implementatie van zorgprogramma's. In dit deel worden ook een aantal lokale kwaliteitsprojecten gepresenteerd. De voorbeelden, hoe verschillend ook in doelstelling en aanpak, illustreren
Dat er dankzij het enthousiasme van de voortrekkers veel winst valt te behalen. In het laatste deel van het boek geven de samenstellers een kritische beschouwing van de huidige stand van zaken en hun visie op de gewenste ontwikkelingen op het gebied van kwaliteitszorg in de geestelijke gezondheidszorg
Inhoudsopgave : Deel I 1 Kwaliteitszorg in de Geestelijke Gezondheidszorg 2 Meten en verbeteren van prestaties in de GGz: nieuwe trends in de kwaliteitszorg Deel II Casus 1 Waarborgen en monitoren van kwaliteit van de verpleegkundige zorg op klinische afdelingen in de GGz 3 Prestatie-indicatoren en meetinstrumenten: prestaties door de ogen van de clint Casus 2 De Schijf van Vijf, op je lijf geschreven 4 Veiligheid in de GGz Casus 3 Medicatieveiligheid: weet u (zeker) wat u slikt? 5 De Doorbraakmethode in de GGz: verslag van de eerste projecten 6 Resultaten Scoren: professionalisering in de verslavingszorg 7 Psychiater en Kwaliteit: een kwaliteitsproject voor zelfstandig gevestigde psychiaters
8 Hebben zorgprogramma's de praktijk verder geholpen? 9 Kwaliteit van ketens en netwerken Casus 4 Project Uitgezworven Zwervers. Wonen voor oudere dak- en thuislozen met psychiatrische problemen 10 Evidence-based interventies implementeren: een grootschalig project in de Verenigde Staten Casus 5 Lesproject 'Ben je nou helemaal gek geworden?' van A tot Z 11 Verbeteren van uitkomsten van de zorg in de GGz Casus 6 Verpleegkundige innovatie binnen Stichting Buitenamstel Geestgronden Deel III 12 Beter maken: kwaliteitsverbetering in dienst van de clint
Keywords: Kwaliteitszorg -- Geestelijke gezondheidszorg -- Nederland