Geduldig gereedschap : de relatie als drager van het psychodynamische proces - Vliegen, Nicole, ....-; Meurs, Patrick, 1960- (Leuven : Acco, 2009)
Inleiding Deel 1. Theoretische situering: de relatie in de psychodynamische psychotherapie 1. De relatie in de psychodynamische psychotherapie 2. Affectregulatietherapie (ART) als ontwikkelingsfasespecifiekequivalent van mentalisatiebevorderende therapie (MBT) 3. Gehechtheid en de therapeutische relatie bij adolescenten Deel 2. De relatie in het individuele psychodynamische werk met kinderen 4. Langzaam n snel. Tijd nemen om te kunnen vorderen in een diagnostische fase 5. Relationele processen in en rondom tekeningen in psychodynamische kindertherapie 6. De analyse van overdracht en tegenoverdracht bij oppositioneeluitdagende kinderen 7. Onbezonnenheid en inlevingsvermogen. De therapeutische relatie bij crisisinterventies in een ziekenhuis 8. Iedereen geeft het op met ons. Therapeutisch werken bij moedeloosheid en afscherming na een traumatische verlieservaring 9. Kiekeboe en verstoppertje. Van problematische varianten naar ontwikkelingsbevorderende relatievormen Deel 3. De relatie in
Het psychodynamische werk met het gezin 10. Ruimte maken voor kindertherapie in de ouderbegeleiding. Het moeizame evenwicht tussen gezinsalliantie en eigen proces van het kind 11. De relatie tussen baby, ouder en therapeut heeft vele kleuren 12. Hulpverlenen op een slappe koord. Over het broze evenwicht tussen gemeenschappelijkheid en eigenheid in het werken met ouders en kinderen 13. Opbouw van de therapeutische relatie met ouders en kind tijdens de intake: klinische illustratie bij een echtscheidingssituatie 14. Van steun naar containment. De plaats van advies in het objectrelationeel genspireerd werk met ouders en gezinnen Deel 4. De relatie in het psychodynamische werk met collega's 15. Veranderende visies op supervisie: 35 jaar als supervisor in de opleiding psychodynamische kindertherapie 16. residentiële opname: een antwoord op schoolweigering? 17. Over champignons, psychoanalyse en een goed glas wijn Deel 5. Tot slot 18. Over vallen en zwerven: enkele uitstapjes
Keywords: Psychodynamische therapie -- Kinderen; Psychodynamische therapie