Omstreden ruimte : over de organisatie van spontaniteit en veiligheid. - Boutellier, Hans (Johannes Cornelis Joseph), 1953-; Boonstra, Nanne, ....-; Ham, Marcel, 1964- (Amsterdam : Van Gennep, 2009)
Pleinen, straten en andere openbare plekken staan in toenemende mate in het teken van fear en fun. Vanwege een behoefte aan veiligheid zien we in de publieke ruimte steeds meer camera's, piepende Mosquito's, surveillance en strengere regelgeving. Maar we zien de regulering ook toenemen omdat we onze kinderen buiten vermaakt willen zien of ongestoord willen feestvieren. De samenleving lijkt soms wel een gereguleerd pretpark te worden. Harde en regulerende maatregelen zijn soms noodzakelijk, maar vaak wordt het kind met het badwater weggegooid. Bijvoorbeeld als een bepaalde groep onbedoeld uitgesloten wordt van een plein of winkelcentrum. Waar zucht de publieke ruimte onder overregulering en komen de toegankelijkheid en de spontaniteit in het gedrang? Waar gaat regulering over in verstikking? Deze spanning tussen regulering en spontaniteit onderzoeken verschillende auteurs in Omstreden ruimte op concrete plekken in de samenleving: op pleinen, in uitgaansgebieden, winkelcentra, het openbaar
Vervoer en op andere openbare plekken. Criminologen, sociologen en politicologen putten daarvoor rijkelijk uit vers en nog ongepubliceerd onderzoek
Inhoudsopgave : Deel I - Tendens naar meer veiligheid en regulering 1. De pretparksamenleving. Een wereld van veilig vertier 2. Niet welkom op het plein. Veilige speelpleinen sluiten ook groepen uit 3. Strijd om de ruimte in Berlijn. Journalistieke verkenning 4. De angstcultuur. Interview met architect Marlies Rohmer 5. De politieke strijd om veiligheid. Regulering versus spontaniteit in de partijprogramma's Deel II - Maatregelen voor een veilige openbare ruimte 6. Verwijderd van de straat. Over veiligheid door gebiedsverboden 7. Very irritating policing. Overlast, zero tolerance en wijkpolitie 8. De collectieve winkelontzegging 9. Omstreden nachten Deel III - Spontane ontmoetingen in de openbare ruimte 10. Ongedwongen en spontaan. Interetnische contacten in winkelcentra en op markten 11. Chillen doe je maar ergens anders. Journalistieke verkenning
12. Steeds minder ruimte. Hoe publiek verliest van privaat 13. Small talk en zelfregulering op de Antwerpse tram Conclusie. Angst, fantasie en spontaniteit in de openbare ruimte.
Verschenen als jaarboek bij TSS : tijdschrift voor sociale vraagstukken.
Keywords: Mens en maatschappij; Sociale veiligheid -- Steden; Sociologie