Leren leren met Reflecto. - Gagné, Pierre Paul, ....-; Longpré, Louis-Philippe, ....- (Leuven : Acco, 2009)
'Denk toch even na!' of 'Goed nadenken'. zijn uitdrukkingen waarmee we leerlingen proberen te helpen bij het oplossen van een probleem of het efficint uitvoeren van een taak. Maar weet een leerling hierdoor wat hij concreet moet gaan doen? In welke mate helpen deze suggesties een leerling vooruit in zijn probleemoplossingsproces? Hoe kunnen we in het algemeen een leerling aanzetten tot beter denken? Hoe slagen we erin om een leerling te leren zijn 'leren' zelf te sturen? In dit boek vindt de leerkracht het antwoord. In het Reflecto-model van Gagn spelen "denkmannetjes" een essentile rol. Via de metafoor van beroepen worden denkhandelingen verduidelijkt. Bijvoorbeeld: Welke denkvaardigheden en denkhandelingen moet een goede 'detective' bezitten? En welke van die vaardigheden of handelingen kunnen wij gebruiken om ons probleem op te lossen? Leerkrachten of therapeuten kunnen via deze mannetjes het denkproces van een kind verduidelijken, maar kunnen ook op een positieve manier tussenkomen wanneer het denkproces niet lukt. Leren leren met Reflecto leert de leerlingen hoe ze greep krijgen op hun denken. Hoe hun leren efficinter kan verlopen: je aandacht richten, je geheugen inschakelen, informatie organiseren, verbanden leggen,. zijn aspecten die uitgebreid aan bod komen.
Keywords: Leren leren; Studievaardigheden