Speel je vrij! : praktijkboek balspelen. - Leysen, Hilde, ....-; Dehandschutter, Toon, ....- (Leuven : Acco, 2008)
Dit boek plaatst essentiële tactische principes op de voorgrond binnen het spelonderwijs. Deze zijn eigen aan volgende spelcategorien: de doelspelen, de terugslagspelen, de tik- en afwerpspelen en de slagbalspelen. Het boek wil een creatieve voorzet geven aan leerkrachten om in hun lessen binnen de bewegingsdoelen bewuster te kiezen voor het leren van breed inzetbare tactische principes. Deze principes laten immers transfer toe naar de sportspelen. Naast het verwerven van spelcompetenties is er ook aandacht voor persoonsgebonden doelen: een spelhouding die rekening houdt met de andere(n) en zorg draagt voor het leerproces van de andere(n). Dit is een spelenboek bedoeld voor leerkrachten lichamelijkeopvoeding en studenten LO van de lerarenopleiding. In dit boek bieden Hilde Leysen en Toon Dehandschutter, lectoren lichamelijke opvoeding aan de Katholieke Hogeschool Leuven, erg veel balspelideen voor het basis- en secundair onderwijs. In een eerste deel worden theoretische achtergronden
Van spelend leren en transferleren geschetst. De auteurs kiezen voor een leerlinggerichte aanpak, waarbij veel aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van de ensceneringsbekwaamheid van de deelnemers. In het tweede deel worden de verschillende spelen op een uitvoerige wijze uitgelegd en gellustreerd met duidelijke afbeeldingen. De spelen zijn gegroepeerd in vier categorien: doelspelen, terugslagspelen, tik- en afwerpspelen en slagbalspelen. De aandacht gaat hier onder meer uit naar de problemen die zich kunnen voordoen bij het spel en de mogelijke oplossingen daarvoor. Verder leren leerlingen onder meer om hun medespelers tips te geven en te coachen. Iedere reeks spelen eindigt met een overzicht van de bewegings- en persoonsgebonden doelen. Een handig instrument voor leerkrachten lichamelijke opvoeding, opvoeders etc. Met een degelijke literatuurlijst. Dit boek staat boordevol met spelideen die leerkrachten kunnen gebruiken in het basisonderwijs en het secundair onderwijs. De spelvormen
Die aangeboden worden zijn geschikt voor school, vrije tijd, de jeugdbeweging, sportclub en/of sportkamp. Het boek is opgebouwd uit een theoretisch en een praktisch deel. In het eerste deel brengen de auteurs theoretische achtergronden aan en benadrukken ze hun leerlinggerichte aanpak. Ze benadrukken eveneens dat persoonsgebonden doelen evenwaardig zijn aan bewegingsdoelen. In het tweede deel worden de verschillende spelen op een uitvoerige wijze uitgelegd. De spelen zijn gegroepeerd in vier categorien: de doelspelen, de terugslagspelen, de tik- en afwerpspelen en de slagbalspelen. Steeds krijgt de lezer een verstaanbare speluitleg met duidelijke illustraties, de problemen die zich kunnen voordoen bij het spel en mogelijke oplossingen daarvoor. Ook leren leerlingen doorheen de spelen om spelproblemen samen op te lossen en/of medespelers tips te geven en te coachen. Iedere reeks eindigt met een overzicht van de aan bod gekomen bewegings- en persoonsgebonden doelen. Een onmisbaar instrument voor
Leerkrachten lichamelijke opvoeding en leerkrachten die hun klas via spel en sport beter willen leren kennen
Inhoudsopgave (verkort): Deel 1 - Theorie Hoofdstuk 1 : Waarvoor kiezen we? Hoofdstuk 2 : Hoe dit boek gebruiken? Deel 2 - Praktijkspelen Doelspelen Terugslagspelen Tik- en afwerpspelen Slagbalspelen
Keywords: Balspelen -- Didactiek