80 tips voor resultaatgericht coachen. - Verhoeven, Willem (W. F. J.), 1947- (Brugge : Die Keure Business & Economics, 2008)
Wil jij ook dat je medewerkers optimaal presteren? Hun talenten voor de volle 100% benutten? En met volle verantwoordelijkheid jouw projecten dragen? Dan is coaching jouw managementstijl! Coaching als managementstijl Begin de jaren '90, lang voordat coaching een hype werd, publiceerde Willem Verhoeven als n van de eersten in de wereld een boek over coaching als managementstijl. Zijn definitie? Coachen is managen zonder hirarchie, sturen zonder de baas te spelen. De eigen keuze en de verantwoordelijkheid van het individu staan centraal. Geen eendagsvlieg Momenteel wordt coaching erg gehypet. Maar als managementstijl is het geen tijdelijk modefenomeen. Tot het einde van de vorige eeuw werd het managementdenken in de westerse wereld nog gedomineerd door opvattingen van centrale beheersing, hirarchie, eenhoofdige leiding en functionele taaksplitsing. Zelfsturing - evenwaardigheid - commitment De laatste twintig jaar dringt het massaal tot organisaties door dat zaken heel goed te besturen
Zijn door ze juist niet te leiden van bovenuit, maar door contractuele relaties aan te gaan die gestoeld zijn op evenwaardigheid. Het resultaat? Een nieuwe tendens om uit te besteden, het ontstaan van interorganisationele netwerken en van vormen van contractmanagement binnen organisaties. Nu pas worden organisaties ingericht volgens de principes van de liberale economie. Niet voor softies Coaching krijgt soms het aura 'soft' mee. De managementstijl wordt gezien als 'het liefdevol begeleiden van medewerkers, met vooral aandacht voor hun zelfontplooiing'. Maar coaching is veel meer. In essentie is coaching 'het aangaan van een partnerschap met je medewerkers om tot prestatieverbetering te komen'. Beide partners zijn volledig verantwoordelijk. Beiden sturen voor de volle 100%. Coaching = geld verdienen Coaching is dus gericht op het verbeteren van prestaties van individu en organisatie. Daarom is het een vorm van geld verdienen. In dit boek benadrukt Willem Verhoeven dat coachen uiterst resultaatgericht
Is. Het is wel degelijk een vorm van sturen, die bovendien streng is. Zijn 80 tips helpen jou om coaching als managementstijl te ontwikkelen in functie van jouw organisatie. Inhoudstafel: 1. Coachen = sturen 2. Synthese van taakgericht en mensgericht leidinggeven 3. Hoe coaching 'soft' is geworden 4. Coachen is streng 5. Tips voor managen zonder hirarchie 6. Tips om verantwoordelijkheid te bevorderen 7. Tips om bewustzijn te vergroten 8. Tips voor sturen met visie 9. Tips omtrent realiteitsoefening 10. Tips inzake opties 11. Tips die tot actie leiden 12. Tips voor coachen van teams 13. Tips voor de implementatie van coaching
Keywords: Coaching; Management; Personeelsbeleid