Samenhangend behandelen in de GGZ : over het opzetten van en leiding geven aan behandelorganisaties voor geestelijke gezondheidszorg. - Janzing, Clemens, ....- (Assen : Van Gorcum, 2009)
In een tijd van veranderingen binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGz), is bij veel werkers 'dat waar het nu eigenlijk om gaat' meer en meer uit het zicht geraakt. De samenhang tussen en binnen de onderdelen van organisaties voor GGz schiet tekort en de aansturing ligt dikwijls in handen van personen die onbekend zijn met de zorg zelf. Dit alles betekent dat de prijs die is betaald voor een betere 'marktpositie' of 'meer efficiënte opzet' vaak bestaat uit verlies van de kwaliteit en effectiviteit van behandelingen. De grondgedachte van dit boek is dat 'behandelen' en 'managen' geen op zichzelf staande zaken zijn, maar onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. De uitgave biedt handvatten om vanuit de optiek van de behandelaar veranderingsprocessen te initiëren, te beoordelen en - waar nodig - bij te stellen. De afzonderlijke hoofdstukken vormen een belangrijke leidraad bij het doordenken en opzetten van een goede behandelorganisatie. Daarbij zal altijd het beste compromis gevonden moeten worden tussen behandeleisen enerzijds en beschikbare financiële ruimte anderzijds. De behandelaar is degene die het definitieve besluit moet nemen; het boek is daarbij een waardevol vademecum.
Inhoudsopgave : 1. Leiding geven aan organisaties voor geestelijke gezondheidszorg 2. Ordening in de psychotherapie 3. Angst voor teleurstelling: over zelfdestructieve processen in behandelteams 4. Het supportieve milieu 5. Aspecten van milieutherapeutische regelkunde 6. Deeltijdbehandeling: een weerbarstig therapeutisch milieu voor samenhangend behandelen 7. Participatie wekken, ondersteunen en uitbouwen in de residentiële leefsituatie voor verstandelijk gehandicapten 8. Holding en psychotherapie 9. De kracht van zonder woorden
Keywords: Geestelijke gezondheidszorg -- Nederland