Horen, zien en spreken : psychoanalytisch werken met baby's en ouders. - Vliegen, Nicole, ....-; Leroy, Christine, ....- (S.l. : Garant, 2008)
Luisteren en kijken zijn essentile bouwstenen van het psychoanalytisch werk rondom baby's en hun vroegste interactie. Psychoanalytisch werk met volwassenen is sterk gecentreerd rondom het woord en rond de bewuste en onbewuste inhouden en dynamieken die in woorden tot uitdrukking komen. In psychoanalytische therapie met baby's zijn kijken naar de non-verbale communicaties en luisteren naar de verbale communicatie als basis voor de betekenisverlening van even groot belang.'Horen, zien en spreken' is dan ook een statement dat een essentieel aspect van het werk van de psychoanalytisch kindertherapeut met jonge kinderen en hun ouders en vormt de rode draad door de diverse bijdragen. Dit boek gaat over baby's anno 2008 in de therapiekamer van de psychoanalytisch therapeut gehoord en gezien worden. Dit tiende nummer in de reeks 'Psychoanalytisch actueel' bevat een zevental teksten over het psychoanalytisch werken met baby's en ouders. Waar in de therapie met volwassenen het woord centraal staat
Ligt de nadruk bij het werken met baby's en jonge kinderen op zowel de non-verbale als de verbale communicatie. De eerste bijdrage ('Psychotherapie met moeder en kind') biedt een theoretisch kader met betrekking tot de interactie tussen verzorger en kind. De volgende teksten beschrijven de positie van het kind in de ouder-kindtherapie, 'Alternatieven voor de ooievaar' (wanneer een kind bijvoorbeeld verwekt is met donorzaad), premature geboorte en prematuur ouderschap, en de vroege moeder-kindrelatie bij een borderlineproblematiek. De laatste twee artikelen bespreken een kortdurende groepsbehandeling voor depressieve moeders en hun baby of peuter, en psychoanalytisch genspireerde interventies met baby's en hun ouders. Hoewel ook de therapeutische praktijk aan bod komt, biedt dit boek vooral theoretische inzichten. Een boeiende, maar vrij gespecialiseerde uitgave. Met bibliografien per artikel
Inhoudsopgave : -Psychotherapie met moeder en kind - Rol van het kind in de ouder-kindtherapie - Alternatieven
Voor de ooievaar - Premature geboorte, prematuur ouderschap - Vroege moeder-kindrelatie bij een borderlineproblematiek. Mogelijkheden voor vroege interventie - Psychoanalytisch genspireerde interventies met baby's en ouders. Overzicht van onderzoeksgegevens - Kortdurende groepsbehandeling voor depressieve moeders en hun baby/peuter.
Keywords: Baby's.; Kinderen -- Psychoanalyse; Ouder-kindrelatie.