Culturele diversiteit en assessment : verschillende mensen, gelijke kansen. - Linnenbank, Paulien, ....-; Speelman-Tjoeng, Inge, ....- (Assen : Van Gorcum, 2009)
Hoe kun je als professional ervoor zorgen dat cultureel diverse kandidaten optimaal tot hun recht komen? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn de mogelijkheden voor het inrichten en uitvoeren van een assessment dat mensen met cultureel diverse achtergronden gelijke kansen biedt? Onder invloed van demografische ontwikkelingen, maatschappelijke veranderingen en internationalisering is de arbeidsmarkt veranderd. Nederland vergrijst en verkleurt. Dit zal meer en meer effect hebben op de personeelssamenstelling van organisaties. Werkgevers zullen steeds vaker een beroep doen op mensen met een cultureel diverse achtergrond. Het assessment zoals het standaard wordt gebruikt, om de in-, door- en uitstroom van werknemers te beoordelen, lijkt minder geschikt voor de nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Maar wat zijn eigenlijk die beperkingen en (belangrijker nog) wat zijn de mogelijkheden om assessments voor cultureel diverse mensen 'fair' te maken? In dit boek wordt deze vraag beantwoord op basis
Van de wetenschappelijke stand van zaken en aan de hand van ervaringen uit de praktijk van de auteurs en gerenommeerde deskundigen uit de assessmentwereld. Daarnaast bevat het boek best practices waarmee de professional direct aan de slag kan. 'Culturele Diversiteit en Assessment' is een helder geschreven, praktisch boek voor iedereen die betrokken is bij in-, door- en uitstroomvraagstukken en die optimaal wil omgaan met de veranderingen in de samenleving en op de arbeidsmarkt
Inhoudsopgave : 1. Uitgangspunten en begrippen : hoe de vork in de steel zit 1.1. Het assessment 1.2. Culturele diversiteit: wat is dat? 1.3. Belangrijke methodische begrippen 1.4. Culturele diversiteit en assessment: de essentie 2. Het voortraject: een goed begin in het halve werk 2.1. Doel- en vraagstelling 2.2. Wat zijn de valkuilen en risico's in het voortraject bij cultureel diverse kandidaten? 2.3. Best practices 3. Het psychologisch interview: het ijs breken 3.1. De kwaliteit van het interview 3.2. Wat zijn de valkuilen
En risico's bij het interviewen van allochtonen? 3.3. Best practices 4. Praktijksimulaties: de daad bij het woord voegen 4.1.Wat bepaalt de kwaliteit van praktijksimulaties? 4.2. Rollenspelen met acteurs 4.3. Schriftelijke opdrachten 4.4. Simulaties gebaseerd op diverse media 4.5. Valkuilen en risico's bij het inzetten van praktijksimulaties bij allochtone kandidaten 4.6. Best practices 5. Psychologische tests : meten is weten 5.1. Tests: kwaliteit, soorten en maten 5.2. Beperkingen bij toepassing van psychologische tests bij allochtonen 5.3. Best practices 6. Beoordeling, interpretatie en rapportage: ik zie, ik zie, wat jij niet ziet 6.1. De veranderende rol van de psycholoog 6.2. Het onderscheid tussen beoordeling en interpretatie 6.3. Beoordeling 6.4. Interpretatie 6.5. Rapportage 6.6. Valkuilen en risico's 6.7. Best practices 7. Gelijke kansen voor iedereen?: roeien met de riemen die je hebt 7.1. Conclusies 7.2. Maatschappelijk discussie 7.3. Hoe nu verder? Bijlage 1 Checklist voortraject Bijlage
2 Intakevragenlijst voor personen met een niet-geheel-Nederlandse achtergrond Bijlage 3 Verklarende woordenlijst Bijlage 4 Dankwoord
Keywords: Diversiteitsmanagement; Intercultureel personeelsbeleid