Observeren, registreren, rapporteren en interpreteren. - de Bil, Petra, ....- (Soest : Nelissen, 2009)
Inhoudsopgave 1. Observeren 2. Waarnemen 3. Betrouwbaarhid en validiteit 4. Registreren 5. Observatiesystemen 6. Van probleem naar onderzoeksvraag 7. Uitwerken onderzoeksvraag 8. Interpreteren 9. Rapporteren 10. Ethische aspecten 11. Herhaling In de beroepspraktijk van de sociaal werker zijn observeren, registreren, rapporteren en interpreteren belangrijke basisvaardigheden. Op grond van observaties en interpretaties worden, vaak door begeleiders, hulpverleningsplannen opgesteld en bijgesteld. Op grond van rapportages worden, veelal door sociaal wetenschappers, beslissingen genomen over opname of ontslag van cliënten. De observaties, registraties, rapportages en interpretaties van de sociaal werkers hebben dus verstrekkende gevolgen voor de cliënten. Deze basisvaardigheden worden in het boek uiteengerafeld in subvaardigheden. Het uiteindelijke doel is om te komen tot een zo objectief mogelijke observatie en rapportage, die zowel in eenvoudige als in complexe hulpverleningssituaties uitgevoerd kunnen worden. In het boek wordt de theorie behandeld die aan de hand van praktijkbeelden op de bijbehorende cd-rom toegepast en geoefend kan worden. De fragmenten op de cd-rom worden gebruikt om de theorie toe te passen. De videofragmenten komen uit verschillende beroepspraktijken. In het boek staan opdrachten die met de cd-rom uitgevoerd moeten worden. Op de cd-rom staan ook standaard observatie- en rapportagelijsten die ingevuld en geprint kunnen worden. Het boek is geschreven voor studenten van sociaal-agogische opleidingen.
Keywords: Observatietechnieken -- Hulpverlening; Rapporteren -- Hulpverlening