Kennismaken met sportklimmen - Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging; Stichting Leerplanontwikkeling; Eisenga, Dirma, ....-; Hofman, Joost, ....- (Woerden : Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging, Afdeling kaderopleidingen, 2009)
De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) vindt het belangrijk dat leerlingen op een leuke en uitdagende manier kennis maken met sportklimmen. Dit kennismakingsproject wil klimmen als sport dichter bij de jeugd brengen. De lessen, die op de leskaarten zijn uitgewerkt, proberen dan ook een brug te slaan tussen het bewegingsonderwijs op school en het georganiseerde klimmen. Via de NKBV-regio's, klimverenigingen en in klimcentra kan jeugd zich verder ontwikkelen in het sportklimmen. Belangrijk is dat de lessen van dit kennismakingsaanbod aansluiten op de leerlijnen en tussendoelen van het basisonderwijs. Daarom is gekeken naar de uitwerking van de leerlijn klimmen en klauteren in het Basisdocument bewegingsonderwijs (uitg. Jan Luiting Fonds, Zeist). Dit kennismakingsaanbod vormt een verdieping van die leerlijn. Het gaat daarbij om touwklimmen en klauteren, bijvoorbeeld in klimrekken en klautercircuits. Daarbij komt ook het steile-wandklimmen aan de orde. Dat gebeurt
Tegen een schuin tot recht wandrek, waartegen een landingsmat is geplaatst en waarbij de kinderen gebruik kunnen maken van een touw om omhoog te klimmen. We onderscheiden in het kennismakingsaanbod drie fasen. Voor iedere fase zijn leskaarten per station of onderdeel. De drie fasen lopen logisch in elkaar over van klauteren op toestellen, via klimvormen zonder beveiliging dicht bij de grond, naar klimmen mt beveiliging: - Fase 1 (binnenschools) is klimmen op toestellen in de gymzaal met een link naar de sport. Deze lessen vormen een verdieping van de leerlijn klimmen en klauteren zoals die in de gewone lessen bewegingsonderwijs aangeboden wordt. - Fase 2 (naschools, maar kan ook binnenschools) is o.a. klimmen in een traverse (dicht bij de grond horizontaal verplaatsen tegen een klimwand) in de gymzaal. Voor deze fase zijn er tevens enkele uitbouwkaarten voor vervolglessen. - Fase 3 (buitenschools) is klimmen op een klimwand: 'En nu omhoog'. Deze fase kent maar n leskaart, met een beschrijving
Van het klimmen onder begeleiding van een kliminstructeur in een klimcentrum. Hierbij zekeren de leerlingen (nog) niet zelf. Leskaarten: steile wandklimmen, touwklimmen, wrijvingsklimmen, routeklimmen, over het ravijn klimmen, knopen leggen, traverseren, stickerspel, overhang klimmen, balancerend klimmen, Tarzan klimmen, gezekerd klimmen. De cd-rom bevat lesvoorbeelden.
Versie 1.1, 1e ed.: Woerden : Koninklijke NKBV, 2007.
Keywords: Bewegingsopvoeding -- Basisonderwijs; Klimmen; Klimsport