Humaan ontslaan : een ontwikkelingsgerichte kijk op ontslag : over de noodzakelijke humanisering van ontslagprocessen in arbeidsorganisaties. - Wuijts, Frans, ....- (Apeldoorn : Het Spinhuis, 2007)
Ontslag in je werkend bestaan is een diep ingrijpende gebeurtenis. Dat wordt in dit boek helder uit de doeken gedaan. Maar de manier waarop Frans Wuijts zijn beschouwing opbouwt, betekent voor de lezer een nieuwe kijk op onze samenleving. Deze kijk zou wel eens vergaande gevolgen kunnen hebben voor ons denken, meeleven en doen. Manager P&O Frans Wuijts benadert het ontslaan van werknemers vanuit een ontwikkelingsgerichte visie, met de nadruk op een humane aanpak. Die visie vraagt om een omkering in de mentaliteit: van een bedrijfsegocentrisme met de nadruk op prestaties naar een mens- en maatschappijgerichte orintatie, waarin het accent meer op bezieling ligt. Het boek tracht het fenomeen 'ontslag' op een kritische manier te bespreken en binnen de maatschappelijke context te plaatsen. De vele uit het leven gegrepen verhalen van ontslagen mensen maken het geheel erg realistisch. Verder wordt de ontwikkelingsgerichte aanpak ook verduidelijkt en krijg je onder andere een ontslagleidraad
Voor arbeidsorganisaties. Naast een bibliografie en een overzicht van nuttige adressen en websites zijn er ook nog bijlages met heel wat informatie over motieven, competenties, mens en samenleving etc. Het boek heeft ten slotte een duidelijke, eenvoudige lay-out en is helder geschreven. Dat alles maakt de uitgave geschikt voor iedereen die betrokken is bij het ontslag van medewerkers, van HR-managers tot vakbondsmensen en werknemers. Ontslag geven of krijgen is een pijnlijk proces. Het confronteert mensen met hun zwakheden, maar geeft hen ook een sleutel in handen om in wijsheid en kennis te groeien. Dat vraagt natuurlijk wel een omkering in denken, visie en mentaliteit: het omkeren van bedrijfsegocentrisme met enkel sturing op prestaties naar een mens- en maatschappijgerichte ontwikkelingsorintatie, waarin bezieling van groot belang is. Dit boek bevat een aantal hoofdstukken die het fenomeen 'ontslag' binnen de actuele maatschappelijke context plaatsen. Daaraan koppelt de auteur kritische
Reflecties die vertrekken vanuit een humane, mensgerichte visie. Verder licht hij de ontwikkelingsgerichte aanpak toe, en in het laatste hoofdstuk geeft hij een ontslagleidraad voor arbeidsorganisaties. Het boek is geschreven in een heldere taal die het toegankelijk maakt voor een breed publiek. De uit het leven gegrepen verhalen maken het geheel erg realistisch
Inhoudsopgave : 1. Korte geschiedenis van de aandacht voor 'personeel' in Nederland 2. Humaan ontslaan?! 3. Uit het (ontslag)leven gegrepen... 4. De biografische invalshoek 5. Ontslag en taalgebruik 6. Reorganisatie, collectieve ontslagen en sociale plannen 7. Verliesverwerking en 'rouwarbeid' 8. Kapitalisme; het Rijnland model, het Neo-Amerikaanse model en hoe verder? 9. Ontslag vergemakkelijken of bemoeilijken 10. Ontslag en geld: op weg naar ontwikkelingsgerichte ontslagvergoedingen 11. De waarde van outplacement 12. Op weg naar een ontslagbeleidraad voor arbeidsorganisaties
Keywords: Ontslag