Hoogbegaafde kinderen opvoeden : praktische gids voor de sociaal-emotionele begeleiding van hoogbegaafde kinderen en jongeren. - D'Hondt, Carl, ....-; Van Rossen, Hilde, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
Veel hoogbegaafde kinderen voelen zich vanaf de vroege kleuterjaren niet in hun sas. Het sterke contrast tussen hun heel snelle cognitieve ontwikkeling en de andere ontwikkelingsaspecten, is vaak een bron van irritatie en onzekerheid. Op zulke momenten hebben deze kinderen iemand nodig die hen begrijpt en vooral iemand die om hen geeft. Het spreekt voor zich dat ouders, maar ook leerkrachten, in deze jaren een cruciale rol spelen. Het is precies in deze vroege jaren dat bepaalde gedragspatronen zich inslijpen tot blijvende gewoontes. Daarom is het zo belangrijk dat volwassenen vroeg starten met een specifieke begeleiding voor deze kinderen en dit het liefst v²²r de leeftijd van 4 5 jaar. Dit boek wil de lezer wegwijs maken in deze bijzondere behoeften aan begeleiding. Het bevat honderden tips over wat best wel te doen en wat liever niet te doen bij het begeleiden van hoogbegaafde kinderen en jongeren. Begrip en steun van volwassenen geeft niet enkel richting aan de ontwikkeling van
Het kind, maar reikt vooral modellen van sterkte aan, waarop het kind nadien kan terugvallen. Met dit boek willen Carl D'hondt, voorzitter van BEKINA (Begaafde Kinderen en Adolescenten), en psychologe Hilde Van Rossen een praktische gids bieden voor het opvoeden van hoogbegaafde kinderen. Na een theoretische inleiding geven de auteurs een overzicht van de verschillende begeleidingsbehoeften, concrete tips in de vorm van 'do's and don'ts' en antwoorden op veelgestelde vragen, voornamelijk van ouders. Het boek sluit af met enkele 'Bijzondere vraagstukken', waarin onder andere het systeem van beloning en aanmoediging aan bod komt. Het resultaat is een boek dat vooral geschikt is om specifieke informatie in op te zoeken. Het woord vooraf stelt expliciet dat de adviezen telkens op de concrete situatie moeten worden betrokken en allerminst universeel zijn. Wellicht zijn er daarom zo weinig anekdotes van hoogbegaafden zelf opgenomen, wat de tekst toch wel luchtiger had kunnen maken. Jammer is
Ook dat de auteurs nogal eens gebruikmaken van vakjargon. Niettemin bevat dit boek degelijke informatie voor ouders van hoogbegaafde kinderen
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 -Specifieke begeleidingsbehoeften van hoogbegaafde kinderen Hoofdstuk 2 - Wat is het best niet te doen. Don'ts voor ouders in de begeleiding van hoogbegaafde kinderen en jongeren Hoofdstuk 3 - Wat best wel te doen. Stimulering en begeleiding van de persoonlijkheidsontwikkeling van hoogbegaafde kinderen en jongeren Hoofdstuk 4 - Vaak gestelde vragen over de sociaal-emotionele ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen en jongeren Hoofdstuk 5 - Bijzondere vraagstukken uit de sociaal-emotionele ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen en adolescenten
Keywords: Hoogbegaafde kinderen