Gedrag onder de loep : methodisch observeren in theorie en praktijk. - Goossens, Frits A., ....- (Bussum : Coutinho, 2008)
Psychologen en pedagogen stellen zichzelf vragen over menselijk gedrag. Is deze baby veilig gehecht aan zijn moeder? Hoe zijn cultuur en taalgebruik van adolescenten gerelateerd aan de ongelijkheid tussen de seksen? Om tot een gefundeerd antwoord op dit soort vragen te komen, is informatie nodig over het gedrag van mensen. In Gedrag onder de loep behandelt de auteur het observeren als wetenschappelijke methode. In deze methode worden verschillen tussen mensen blootgelegd door systematisch naar ze te kijken en hun gedrag te kwantificeren in termen van duur, frequentie en intensiteit. Naast verschillende kwantitatieve meetmethodes komt ook de kwalitatieve etnografische methode aan bod. Vervolgens gaat de auteur uitgebreid in op het trainen van observatoren en presenteert hij een klinische toepassing van observatie. Dit boek is een toegankelijke en eigentijdse inleiding voor studenten en professionals op het gebied van (ontwikkelings)psychologie, (ortho)pedagogiek en social work. De theorie wordt verhelderd aan de hand van casuïstiek en verwerkt door middel van studievragen aan het eind van ieder hoofdstuk.
Inhoudsopgave : 1 Observeren als methode van dataverzameling 2 Praktische en methodologische overwegingen 3 De registratie van gedrag; tellen en overwegingen van tijd 4 Registratie van gedrag; intensiteit 5 Het gebruik van observatoren; training en overeenstemming 6 Betrouwbaarheid en validiteit 7 Participerende observatie; deelnemen als methode 8 Gedragstherapie; antecendenten en consequenten
Keywords: Observatietechnieken; Ontwikkelingspsychologie; Orthopedagogiek