Leven voorbij de deur : rusthuisboek. - Plessers, Leen, ....-; Geerits, Linda, ....- (Antwerpen : Cyclus, 2010)
Vroeger had iedere bewoner een eigen voordeur. Een robuuste eiken deur, een koperen deurknop, een minuscuul kijkgaatje, geverfd, gelakt of gedecoreerd met een persoonlijk naamplaatje. In het rusthuis heeft iedereen dezelfde, eentonige deur. Alleen een kamernummer en een foto verraden dat er achter iedere deur een ander verhaal woont. Als je in het rusthuis een deur opentrekt, valt er een heel leven uit. Leven voorbij de deur gidst je door de rusthuisgangen en laat je kennismaken met de bewoners en hun verhalen. Verhalen over het leven in het rusthuis. Stuk voor stuk eerlijke, authentieke getuigenissen. Soms pijnlijk en donker. Dan weer vrolijk en hoopvol. Maar altijd pakkend en inspirerend. Met prikkelende suggesties voor menslievende zorg. Want achter de deuren van het woon- en zorgcentrum tref je een enorme intensiteit van leven aan. De beleving van de bewoners vormt het uitgangspunt van dit boek. In Leven voorbij de deur worden de bewoners zelf aan het woord gelaten. Hoe ervaren zij hun leven in het rusthuis? Hoe voelt het om oud en afhankelijk te zijn? Hoe wordt een opname in het woon- en zorgcentrum beleefd? Wat is goede zorg? Wat betekent het om vertrouwde deuren te sluiten en afscheid te nemen? Een bejaarde opent in het rusthuis zijn laatste deur. Deze uitgave is een aanrader voor iedereen die het leven in het rusthuis eens door de ogen van de bewoners wil bekijken en beleven. Dit boek is een initiatief van Dienst Animatie De Duizendpoot van Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef Neerpelt. Het animatieteam voerde diepgaande gesprekken met de bewoners. Leen Plessers nam het schrijfwerk voor haar rekening. Linda Geerits maakte de sprekende foto's. Deze intense samenwerking resulteert in een waardevol en aangrijpend rusthuisboek.
Keywords: Ouderenzorg; Rusthuizen