Vos en haas en de dief van Iek. - Vanden Heede, Sylvia, 1961-; Tjong-Khing, Thé, 1933- (Tielt : Lannoo, 2006)
Neef is de neef van Vos. Jak is een boef. Neef wil ook wel eens een boef zijn. Boeven zijn stoer. Ze dragen een masker en een pet en smeden snode plannen. Neeft bedenkt een heel slim plan, maar Jak weet nog iets beters. Ze gaan alles stelen bij Vos. Alles, ook de schat met het hart van goud? Met Vos en Haas en hun vrienden heeft de jonge lezer al kennis kunnen maken. Dit keer duiken twee nieuwe figuren op: de neef van Vos en Jakhals, een echte boef, met masker, pet, streepjestrui en zak met buit. Neef is erg onder de indruk van Jak en besluit zelf ook boef te worden. Hun zorgvuldig gesmeden, snode plan valt in duigen, maar ze weten wel Iek, de kleine haan, te ontvoeren en willen losgeld voor hem vragen. Dit spannende avontuur is gevat in eenvoudige bewoordingen en wordt buitengewoon humoristisch verteld en getekend. De auteur speelt op een virtuoze manier met taal (de nodige keren onstaat er verwarring door het letterlijk nemen van uitdrukkingen); de illustrator weet met minuscule lijntjes
heftige emoties zichtbaar te maken in zijn vele gekleurde aquareltekeningen. Een gouden duo! Om zelfstandig te lezen rond 8 jaar, hoewel voorlezende ouders dit juweeltje eigenlijk ook niet onthouden mag blijven. Neef is de neef van Vos. Hij ontmoet Jak, een jakhals. Jak is een echte boef. Neef wil ook graag een echte boef zijn, een boef met een masker en een trui met strepen. Boef zijn vindt hij stoer. Samen smeden ze het plan om Vos te beroven. Neef stelt een lijstje op van wat ze allemaal gaan stelen. Ze vertrekken naar Vos en Haas. Daar verstopt Jak zich in de struiken en wacht op het afgesproken teken van Neef - Vos is erg blij zijn neef op bezoek te krijgen en nodigt Uil, Tok, Piep en hun kuiken Iek uit om dit te vieren. Haas wantrouwt Neef. Hij verspreekt zich af en toe en wordt dan helemaal rood. Het wantrouwen wordt compleet wanneer Jak plots op het feest opduikt. Tok noemt Iek haar schat met een hart van goud. Dat brengt Jak op het idee Iek te stelen. Ze ontvoeren het kuiken en willen
losgeld eisen. Vos, Haas, Uil, Tok en Piep gaan op weg naar het huis van Neef - Neef is een dikke vos, een wat dommig figuur die voor een humoristische noot zorgt. Door zijn onwetendheid en zijn domme opmerkingen is hij grappig zonder het zelf zo bedoeld te hebben. Jak is een echte slechterik, een gewetenloze boef die hier in een stereotiep boevenpak wordt neergezet. De kleine Iek wordt ontvoerd maar is niet bang. Integendeel! Hij wil zelf ook wel een gemene boef zijn. In dit verhaal worden termen als spitsbroeders of snode plannen telkens uitgelegd door Jak. Want voor Neef (en misschien ook voor vele lezers) zijn al deze begrippen onbekend. Een amusant verhaal, klassiek opgebouwd met clichmatige personages. Leuk voor echte Vos en Haas-fans die al flink kunnen lezen. De vrolijke illustraties die intussen zo typerend zijn voor Vos en Haas vormen een aangename afwisseling in de tekst en bieden de beginnende lezer nog heel wat visuele ondersteuning. Mooie aquarellen vol grappige details.
Leesniveau: AVI 5.
Leeftijd: 7+