Op onderzoek met Fred : wetenschap en techniek in de eerste graad : experimenteren, observeren, begrijpen : handleiding. - Lück, Gisela, ....-; Daelemans, Werner, ....-; Peersmans, Harry, ....-; Van de Leur, Tina, ....- (Antwerpen : De Boeck, 2009)
Op onderzoek met Fred - wetenschap en techniek in de eerste graad is een leeraanbod dat alle basisvaardigheden aanspreekt. De leerlingen gaan aan de hand van experimenten en zintuiglijke ervaring op zoek naar antwoorden op de vragen van de nieuwsgierige mier Fred en zijn vrienden Karla en Paul. Het pakket bevat een handleiding, een voorleesboek en 16 experimenteerkaarten in vijfvoud. De handleiding geeft de nodige informatie en verklaringen bij de experimenten. Het voorleesboek bevat de verhalen over de avonturen van Fred en zijn vrienden, die de aanleiding vormen voor de experimenten. De experimenteerkaarten ten slotte zijn handige geplastificeerde stappenplannen waarmee de leerlingen zelfstandig aan het werk kunnen. Omdat er van elke kaart vijf exemplaren zijn, kunnen meerdere kinderen of groepjes tegelijkertijd aan hetzelfde experiment werken. Op onderzoek met Fred - wetenschap en techniek in de eerste graad is bedoeld voor kinderen van het eerste en het tweede leerjaar: tijdens de experimenten verwerven de kinderen vaktechnische en methodische vaardigheden en worden ook de sociale vaardigheden bevorderd ook te gebruiken als aanvulling op een WO-thema of tijdens projectdagen kindvriendelijke aanpak van wetenschappelijke problemen
Keywords: Technologische opvoeding -- Basisonderwijs; Wereldoriëntatie -- Basisonderwijs