Er zit een schat verborgen in jezelf. - Scherpereel, Karel, ....- (Mechelen : Bakermat, 2008)
In het verhaal zijn waarden als vriendschap en verbondenheid gepersonaliseerd tot zeven figuren die in kleuren en symbolen tot leven komen: Blind vertrouwen symboliseert de vriendschap; Hou vast spreekt over verbondenheid; Alsjeblieft Dankuwel moedigt aan en geeft opbouwende opmerkingen; Heer Eerlijk is uiterst waarheidlievend; Geweldig vindt het geweldig dat hij tegen geweld is; Even Waardig is sterk op gelijkwaardigheid gericht, maar Mispunt probeert haar plaats in de groep op te eisen door te pesten en door onenigheid te zaaien. Deze laatste slaagt er in in haar eentje de groep uit elkaar te halen en het plezier te vergallen. Het verhaal toont hoe deze "pestsituatie" omgetoverd wordt tot een goede en positieve sfeer. Prentenboek dat behoort bij een Vlaams project waarin jonge kinderen in contact gebracht worden met waarden. In de vorm van figuurtjes (met symbolen en kleuren) worden waarden als onder meer vriendschap, verbondenheid en gelijkwaardigheid voorgesteld. De figuren die staan voor deze waarden, kunnen het uitstekend met elkaar vinden tot op een bepaald moment ¿Mispunt¿ komt die door te pesten en onenigheid te zaaien een plaatsje binnen de groep opeist. Zij voelt zich echter uiteindelijk niet gelukkig met wat ze bereikt heeft en probeert een en ander te herstellen, waardoor iedereen weer gelukkig is. Kleurrijk prentenboek (25 bij 25 cm), waarbij op de linkerpagina steeds een schematische illustratie staat en op de rechterpagina de doorlopende tekst. Het verhaal is vooral van belang als inspiratie om met kinderen over diepere waarden en ook over de gevolgen van pestgedrag te praten. Het boek heeft vooral waarde als het gebruikt wordt binnen het project. Het project zelf kreeg de Vlaamse Koningin Paolaprijs 2003. Vanaf ca. 6 jaar onder begeleiding.
Het project Er zit een schat verborgen in jezelf bestaat uit een handleiding (vormingsmap en muziekmap), 7 gekleurde posters op A4-formaat, 2 cd's, een cd-boekje en een lees- en voorleesboek.
Keywords: Emoties -- Kinderen; Pesten -- Leerlingen; Sociale vaardigheden -- Basisonderwijs; Waarden; Wereldoriëntatie -- Basisonderwijs