Is het nu generatie X, Y of Einstein? : FAQ voor leraren, opvoeders en ouders. - De Bruyckere, Pedro, 1974-; Smits, Bert, ....- (Mechelen : Plantyn, 2008)
Jongeren 'leren' vandaag de dag razendsnel langs allerlei kanalen: radio, tv, tijdschriften/ weekbladen, internet, games, gsm, iPod, - Ook in hun gezin en vooral in interactie met leeftijdsgenoten krijgen zij veel hapklare informatie aangeboden. Jongeren leven in een multimediale maatschappij en leren daar bijna spontaan mee om te gaan. Maar ze doen dat op een heel andere manier dan 'hun ouders en leerkrachten', op een manier "die meer gemeen heeft met Einstein (creatief, multidisciplinair) dan met Newton (rationeel, logisch, lineair)". En dan is er nog de school - de plek bij uitstek bedoeld voor informatieverwerven en -verwerken. Omdat de leerkracht daar een centrale rol speelt in het leren van de jongeren, ligt de bal in zijn kamp. Hoe kan die leerkracht, die nog net probeert zijn bord en krijt te upgraden tot een smartboard, de concurrentie met al die andere, vaak hypersnelle, levensechte en aantrekkelijke informatiekanonnen nog wel aangaan? Wat hebben leerkrachten nodig aan inzichten
Om voor deze generatie jongeren - de Generatie Einstein - goed onderwijs te maken? Wat betekent die typering voor hun rol als leerkracht en de manier waarop zij hun lesactiviteiten inrichten? De auteurs van dit boek analyseren de kenmerken van de Generatie Einstein op een positief-kritische manier en ze geven dan aan wat dit voor de leerkrachten en voor hun lesactiviteiten kan betekenen. Ze besluiten: "Als schrijvers van dit boek willen we iets bekennen, we geloven in deze jongeren. We hebben geprobeerd doorheen dit verhaal genuanceerd positief te zijn."Inhoudsopgave 1. De Einsteingeneratie 1.1. Verschillende benamingen voor eenzelfde generatie 1.2. A three minute record ... 1.3. You are not alone 1.4. Kenmerken van de Einsteingeneratie kritisch bekeken 2. Jongeren vandaag toch slimmer? 2.1. Telescoping 2.2. Probing 2.3. Computergames als leermachines? Van probing tot differentiatie 3. Nieuwe informatiebronnen... 3.1. Waarvoor gebruiken jongeren media? 3.2. Media als communicatiepoort 3.3.
Web 2.0 3.4. Maakt mediasmart mediaopvoeding overbodig? 4. Grenzen die vervagen 4.1. Kijken naar jeugd 4.2. Oude jongeren en jonge ouderen, of het verdwijnen van de leeftijdgrens 4.3. Glokalisatie, ruimtelijke grenzen verdwijnen niet echt ? 5. Wat is authenticiteit? 5.1. Marketing, leiderschap en muziek : alles moet echt zijn 5.2. Authenticiteit en jongeren? 5.3. En in de klas? 6. Einsteinjongeren in de klas : enkele didactische wenken 6.1. Onderwijs en relationeel gebeuren 6.2. Selecteren van doelen en inhouden 6.3. Inschatten van de beginsituatie 6.4. Werkvormen en mediagebruik
Eveneens verschenen als cahier in Handboek leerlingenbegeleiding twee.
Keywords: Jeugd en audiovisuele media; Jeugd en computerspelen; Jeugd en internet; Jeugd en maatschappij; Opvoeding