Geruchten : hoe ze zich verspreiden en waarom we ze geloven - Sunstein, Cass R., 1954- (Antwerpen : Business Contact, 2009)
Geruchten kunnen enorme invloed hebben maar, zoals Cass Sunstein aantoont in dit kernachtige en heldere betoog: als ze eenmaal in de wereld zijn raak je ze bijna niet meer kwijt. Dit is een eeuwenoude wijsheid. Door de komst van internet zijn zowel de verspreidingswijzen als de gevolgen van geruchten drastisch toegenomen. Dit unieke boek biedt een nieuwe kijk op hoe wij informatie verzamelen en interpreteren. Sunstein laat zien dat mensen vooroordelen hebben die hen extra gevoelig maken voor bepaalde onwaarheden. Ook beschrijft hij onze neiging andermans informatie voor waar aan te nemen als die voortdurend herhaald wordt of als vele anderen erin geloven, zelfs als we zelf betere tegenargumenten hebben. Deze en andere conclusies uit wetenschappelijk onderzoek grijpt Sunstein aan om nieuw licht te werpen op de discussie over vrijheid van meningsuiting en de daaraan gekoppelde verantwoordelijkheden.
Keywords: Communicatie -- Organisaties; Communicatie -- Psychologie; Geruchten