Mijn groeiboekje. - Boone, Marc, 1955- (Sint-Niklaas : Abimo, 2008)
Mijn groeiboekje is ontstaan vanuit de behoefte die leeft in de scholen om kindeigen gegevens te hanteren als uitgangspunt voor aspecten van wiskundige wereldorintatie, leergebiedoverschrijdend werken, integratieactiviteiten. en niet het minst voor de sociale en emotionele ontwikkeling, de ontplooiing van een positief zelfbeeld, de zelfkennis. Het is een actief doe-boekje door en voor de leerling. Het volgt het kind doorheen de lagere school en er worden enkel gegevens over het kind zelf weergegeven: zichzelf voorstellen, hun geliefde tv-programma, hun favoriete zanger, maar evenzeer de evolutie van de zwemprestaties, de eigen groeicurve, worden vastgelegd en dit van leerjaar 1 tot 6. Welk kind volgt immers niet graag zijn eigen evolutie? Per leerjaar zijn in Mijn groeiboekje steeds elf verschillende aspecten in te vullen door en over het kind. Bij elke rubriek zijn bijpassende, boeiende opdrachten voorzien: > internetgebruik om bv. wereldrecords te vergelijken met de eigen prestaties, of de kleinste vrouw ter wereld opzoeken en nagaan hoeveel men groter is > evolutie van het lopen, zwemmen, in grafieken vastleggen, mediaan berekenen; > eigen mening formuleren, persoonlijke gevoelens noteren Een brede, veelzijdige aanpak dus waarbij het actief leren vanuit levensechte, betekenisvolle situaties voorop staat. Mijn groeiboekje heeft een stevig kaft, handig formaat met eigentijdse, aantrekkelijke lay-out. Eindelijk, geen met veelal onbruikbaar cijfermateriaal overladen groeiboekje. Vlot, occasioneel en flexibel inpasbaar. Minimale planlast voor de leerkracht, maximaal leereffect voor de leerlingen. Mijn groeiboekje: een mooi nostalgisch aandenken, bij het verlaten van de basisschool!
Keywords: Leerlingbegeleiding -- Basisonderwijs; Leerlingvolgsysteem -- Basisonderwijs; Zorgverbreding -- Basisonderwijs