Groot worden : de ontwikkeling van baby tot adolescent : handboek voor (toekomstige) leerkrachten, opvoeders en verzorgers. - Struyven, Katrien, ....-; Baeten, Marlies, ....-; Kyndt, Eva, ....-; Sierens, Eline, ....- (Tielt : Lannoo, 2009)
Groot worden introduceert (toekomstige) leerkrachten, opvoeders en ouders in het proces van 'groot worden' of de ontwikkeling van het kind. Eerst wordt stilgestaan bij enkele inleidende begrippen. De auteurs onderzoeken het belang van de ontwikkeling van het kind voor de onderwijs- en opvoedingspraktijk en bekijken hoe er met deze ontwikkeling kan worden omgegaan. Vervolgens worden de verschillende opeenvolgende ontwikkelingsfasen overlopen: de ongeboren baby en de geboorte, de pasgeborene, de baby, de peuter, de kleuter, het lagereschoolkind en de adolescent. Telkens bespreken de auteurs systematisch volgende ontwikkelingsgebieden: de lichamelijke en motorische ontwikkeling, de perceptuele ontwikkeling en die van het tekenen, de seksuele en de sociaal-emotionele ontwikkeling, de cognitieve en de taalontwikkeling, de schoolse ontwikkeling, de spelontwikkeling, de morele en de persoonlijkheidsontwikkeling. Zo worden op een logische, begrijpbare en vooral herkenbare manier, de grote ontwikkelingsstappen van het kind inzichtelijk gemaakt. Authentieke voorbeelden uit échte onderwijssituaties en uit de reële opvoedingspraktijk, maken dit boek mede tot een onmisbare handleiding voor iedereen die met kinderen samenleeft en -werkt: (toekomstige) leerkrachten, opvoeders (in de kinderopvang, de jeugdbeweging, ...), verzorgers (in de verpleegkunde, kinesitherapie, logopedie) en (groot)ouders.
Keywords: Ontwikkelingspsychologie