Kwaliteit van de diagnostische instrumenten. - Magez, Walter, ....-; Stinissen, Hildegard, ....- ([S.l.] : VCLB-Service, 2001)
De bedoeling van deze handleiding is de gebruiker van diagnostische werkmiddelen in staat te stellen deze diagnostische werkmiddelen kritisch te bekijken en ze op hun kwaliteiten te beoordelen. Immers, zodra we over betrouwbare informatie beschikken betreffende de kwaliteit van de diagnostische werkmiddelen, is aan één belangrijke voorwaarde voldaan om goede Diagnostiek te bedrijven. De kwaliteit van de persoon die het instrument gebruikt, is de tweede belangrijke voorwaarde. Op basis van het werk geleverd binnen de cel Diagnostiek van het CSBO - SBK - project (de Weegschaal) ontwikkelde het CSBO - Forum PsychoDiagnostiek een screeningsinstrument om diagnostische instrumenten op relatief snelle wijze op hun waarde te toetsen. Dit screeningsinstrument is door de VCLB - projectgroep PsychoDiagnostiek herwerkt tot een handleiding voor de testgebruiker. Wanneer in deze handleiding het woord "test" gebruikt wordt, gaat het om en breed begrip. Verschillende soorten tests, technieken, instrumenten, werkmethodieken, procedures en handelingen, zowel vanuit het psychopedagogische als vanuit het sociale en (para)medische domein horen hierbij. Elk domein heeft weliswaar zijn eigen specifieke bedoeling en uitwerking, maar vanuit diagnostische visie moet elk domein voldoen aan dezelfde reeks gemeenschappelijke kerncriteria. Deze handleiding is bedoeld voor ieder gekwalificeerde testgebruiker die wil nagaan of het instrument dat hij / zij wil gebruiken een kwalitatief instrument is, dat hypothesen of conclusies toelaat die stoelen op betrouwbare informatie.
Keywords: CLB; Psychodiagnostiek; Psychologische tests