Wiskunde voor IT. - De Pauw, Ivo, 1971-; Masselis, Bieke, 1978- (Leuven : Lannoo, 2010)
Dit boek biedt een opfrissing basiswiskunde met aandacht voor functies, logaritmen en booleaans rekenen om met deze kritische voorkennis probleemloos over te gaan tot een selectie aan toepasbare ideeën voor de IT-professional en inzetbaar gereedschap voor de IT-ontwikkelaar. Met de hoofdstukken omtrent talstelsels en de gehele en reële getalopslag in computers herontdekken we dat deze binaire machines in essentie rekentoestellen met beperkingen blijven. Via een instructief hoofdstuk over lineaire vercijfering gaat het richting publieke RSA-versleuteling, de moderne elliptische krommen-cryptografie en het symmetrische AES als wereldstandaard van Vlaamse makelij. Ook klutsfuncties en het digitaal handtekenen passeren als onmisbare cryptografische concepten de revue. Daar waar het niet langer gaat om bescherming van gegevens tegen privacy-inbreuken, dan wel tegen communicatie-storingen komen zowel de niet-lineaire codes als lineaire en hammingcodes aan bod. Ook de populaire cyclische tests en aspecten van netwerking krijgen in dit verband de wiskundige duiding die hen toekomt. De opzet van het boek maakt het vanuit de ervaring met afstandscursisten uitermate geschikt voor zelfstudie. In die zin wordt het 'learning by doing'-principe aanvullend begeleid door een levende on-line wiskunde-omgeving. Daar worden zowel de antwoorden, zinvolle downloads als interactieve ervarings-mogelijkheden aangeboden.