Waarom liefde zo belangrijk is : hoe de liefde voor je baby zijn hersenen vormt. - Gerhardt, Sue, ....-; Ruijs, Marie-Christine, ....- (Schiedam : Scriptum, 2009)
Dit boek verklaart waarom de liefde van ouders voor hun kind onmisbaar is voor de ontwikkeling van de hersenen vroeg in het leven, vooral voor de ontwikkeling van het emotionele en het sociale brein. Psychotherapeute Sue Gerhardt laat overtuigend zien hoe belangrijk die eerste relaties in het leven van een baby zijn en hoe ons volwassen leven nog steeds benvloed wordt door onze jeugd, ondanks het feit dat we ons niets van onze babytijd kunnen herinneren. Ze toont aan dat er specifieke 'paden in het brein' zijn die bepalen hoe we stress ervaren en die bijdragen aan aandoeningen en stoornissen als anorexia, verslaving en antisociaal gedrag. Hiermee geeft ze een levendig en toegankelijk overzicht van recente ontdekkingen op het gebied van neurowetenschap, psychologie en psychoanalyse. In dit wetenschappelijk onderbouwde boek wordt het belang van de eerste levensjaren van de mens uitgewerkt. In het eerste deel wordt de werking van de babyhersenen uitgelegd en wordt benadrukt dat de groei
Van de hersenen sterk afhankelijk is van de sociale invloeden die de baby te verwerken krijgt. Ongunstige omstandigheden kunnen zelfs leiden tot aandoeningen. Deze worden in deel twee beschreven. Er worden dan verbanden gelegd tussen verschillende stoornissen in de volwassen jaren en de babytijd. In deel drie worden ouders geholpen om de schade, die mogelijk al aangebracht is, zoveel mogelijk te beperken, zodat deze baby's kunnen opgroeien tot normale volwassenen. Voorin het boek is er een
Inhoudsopgave : te vinden, achterin een uitgebreide literatuurlijst. De schrijfster is een psychoanalytisch geschoolde psychotherapeute met een eigen praktijk
Inhoudsopgave : Deel 1 Het fundament : baby's en hun brein 1. Terug naar het begin 2. Het opbouwen van het brein 3. Corrosief cortisol Deel 2 Een wankel fundament en de gevolgen daarvan 4. Proberen niet te voelen - De verbanden tussen vroege emotieregulatie en het immuunsysteem 5. Melancholieke baby - Hoe vroege ervaringen de hersenchemie kunnen veranderen
Met depressie in de volwassen jaren als gevolg 6. Actieve schade - De verbanden tussen trauma in de babytijd en trauma in het volwassen leven 7. Kwelling - Het verband tussen persoonlijkheidsstoornissen en vroege ervaringen 8. Erfzonde - Waarom baby's die ruw worden behandeld, geen empathie voor anderen ontwikkelen Deel 3 Te veel informatie, niet genoeg oplossingen. En wat nu? 9. 'Als niets helpt, knuffel dan je teddybeer' - Het herstellen van de schade 10. Geboorte van de toekomst
Keywords: Babyverzorging; Opvoeding