Atletiek als uitdaging. - Bom, Diny, ....-; Vermeulen, Jan, ....- (Zeist : Jan Luiting Fonds, 2005)
In Atletiek als uitdaging wordt een brug geslagen tussen jeugdsport en bewegingsonderwijs. Het biedt docenten en studenten lichamelijke opvoeding alsmede atletiektrainers (in opleiding) een visie en veel praktijksituaties om atletiek bij kinderen te introduceren. Er wordt dus een brede toegankelijkhed nagestreefd. De auteurs, al jong atletiekbeoefenaars, hebben hun verbondenheid met sport in opleiding, beroep en hobby gecontinueerd. Ze geven een trainingsprogramma dat een link legt tussen jeugdatletiek en bewegingsonderwijs. Studenten lichamelijke opvoeding en jeugdatletiektrainers in opleiding worden een goed onderbouwde visie en leidraad geboden, die kinderen in spelvormen plezierig laat sporten. De oefenstof bevat de basisbewegingen en technieken van atletiekonderdelen en is gericht op het veelzijdig ontwikkelen van jeugdige sporters, waarbij aanleg voor een specifieke sport vroegtijdig gesignaleerd en ontwikkeld kan worden. Onderwerpen zijn o.a. de ontwikkelingsfases van kinderen en hun motieven om te sporten, aantrekkelijke sprintvormen, het ontdekken van oriëntatielopen, verrassende meerkampen, intensieve circuits, attractieve estafettevormen, atletiekwedstrijden op een andere manier en spelvormen. De uitleg is duidelijk waarbij de vele tekeningetjes een nuttige ondersteuning zijn. Een bijzonder bruikbaar handboekje met speelse doelgerichte spelopdrachten, waaruit onderwijzers en atletiektrainers veel oefenstof en informatie kunnen putten.
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 : Kinderen en atletiek Hoofdstuk 2 : Aantrekkelijke sprintvormen Hoofdstuk 3 : Ontdekkende oriëntatielopen Hoofdstuk 4 : Verrassende meerkampen Hoofdstuk 5 : Intensieve circuits Hoofdstuk 6 : Attractieve estafettevormen Hoofdstuk 7 : Atletiekwedstrijden eens anders
Keywords: Atletiek; Bewegingsopvoeding -- Basisonderwijs; Lichamelijke opvoeding -- Secundair onderwijs