Zwemmen na het zwemABC. - Pardon, Eric, ....- (Zeist : Jan Luiting Fonds, 2003)
Na het behalen van de elementaire zwemdiploma's wordt zwemmen in hoofdzaak beoefend in zwemverenigingen. Maar ook in het bewegingsonderwijs op scholen worden vormen van zwemmen bijgebracht. In 'Zwemmen na het zwemABC' wordt een brug geslagen tussen jeugdsport en bewegingsonderwijs. Het biedt docenten en studenten lichamelijk opvoeding alsmede zwemtrainers (in opleiding) een visie en veel praktijksituaties om verschillende verschijningsvormen van zwemmen bij kinderen te introduceren. Er wordt dus een brede toegankelijkheid nagestreefd. De auteur geeft ten behoeve van het zwemonderwijs aansluitend aan het elementaire ABC-diploma een schat aan oefenstof, opdrachten en tips. De onderwerpen zijn zwemmen als race, show, survival, spel en als avontuur. De uitleg is per onderwerp geordend en biedt veel oefenstof die voor de jeugdige zwemmers motiverend is en zeker zwemplezier zal geven. De inhoud is gericht op docenten/studenten lichamelijke opvoeding en zwemtrainers, al of niet in opleiding. De veelheid aan lesmateriaal wordt duidelijk uitgelegd en waar nodig met tekeningetjes ondersteund. Een boekje dat vooral in het bewegingsonderwijs niet mag ontbreken, het gaat uit van het idee dat zwemmen voor de jeugd plezierig en uitdagend moet zijn.
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 : Zwemmen in Nederland Hoofdstuk 2 : Zwemlessen voor kinderen Hoofdstuk 3 : Verschijningsvormen van zwemmen Hoofdstuk 4 : Zwemmen als race Hoofdstuk 5 : Zwemmen als show Hoofdstuk 6 : Zwemmen als survival Hoofdtuk 7 : Zwemmen als spel Hoofdstuk 8 : Zwemmen als avontuur
Keywords: Bewegingsopvoeding -- Basisonderwijs; Lichamelijke opvoeding -- Secundair onderwijs; Zwemmen -- Didactiek