Softbal : sla je slag! - van Dee, Guus, ....- (Zeist : Jan Luiting Fonds, 2008)
Softbal wordt op verenigingen, maar ook veel op school gespeeld. In SOFTBAL, SLA JE SLAG! wordt een brug geslagen tussen jeugdsport en bewegingsonderwijs. Het biedt zowel softbalcoaches (in opleiding) als docenten en studenten lichamelijke opvoeding een visie en praktijksituaties om softbal bij kinderen te introduceren. Er wordt dus een brede toegankelijkheid nagestreefd. De belangrijkste softbalthema's komen aan bod, maar ook materiaalkeuze en regeltaken. Naast veel oefeningen om beter te leren softballen, worden tevens allerlei spelvormen beschreven. Steeds is hierbij het uitgangspunt dat softbal een uitdagende jeugdsport is, mits er veel aandacht is voor het creren van slagsucces en spelplezier. In deze publicatie wordt een brug geslagen tussen softbal als jeugdsport en softbal als onderdeel van het bewegingsonderwijs op school. Het biedt softbalcoaches (in opleiding) als docenten en studenten lichamelijke opvoeding een visie en praktijksituaties om softbal bij kinderen te introduceren.
Naast veel oefeningen worden tevens allerlei spelvormen beschreven. Ook de materiaalkeuze komt aan bod. De publicatie heeft een aantrekkelijke vormgeving, bevat vele zwart-wittekeningen en andere illustraties en is goed leesbaar. Oefeningen worden helder en duidelijk uitgelegd. De auteur is softbalcoach en docent bewegingsonderwijs. Hij hoopt dat deze publicatie zal bijdragen aan de ontwikkeling van softbal als schoolsport, met als logisch vervolg de stap naar een softbalvereniging. De publicatie is een uitgave in de reeks 'Sportimpuls'; het Jan Luiting Fonds wil met deze praktijkreeks zorgdragen voor verantwoorde ondersteuning binnen de lichamelijke opvoeding op school en de jeugdsport waarbij bewegen door jeugdigen centraal staat
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 : Softbal in Nederland Hoofdstuk 2 : Kinderen en softbal Hoofdstuk 3 : Gooien en vangen Hoofdstuk 4 : Fielden Hoofdstuk 5 : Slaan en stoten Hoofdstuk 6 : Pitchen Hoofdstuk 7 : Catchen en eerste honk Hoofdstuk 8 : Honklopen en uitmaken Hoofdstuk
9 : Spelvormen en opstellingen Hoofdstuk 10 : Regeltaken bij softbal Hoofdstuk 11 : Softbalmateriaal
Keywords: Lichamelijke opvoeding -- Secundair onderwijs; Softbal