Interventies voor een leefbare wijk : van theorie naar praktijk en terug. - Flache, Andreas, ....-; Koekkoek, Maarten, ....- (Assen : Van Gorcum, 2009)
Sociale problemen die spelen in wijken, zoals een toename van onveiligheidsgevoelens, overlast van Marokkaanse jongeren of een groeiend aantal schooluitvallers, zijn volop onderwerp van het publieke en politieke debat in Nederland. Steeds vaker komen professionals die werkzaam zijn in wijken en wetenschappers die de effecten van tien jaar stedelijke vernieuwing bestuderen tot een gezamenlijke observatie. De klassieke aanpak van het 'investeren in stenen', de fysieke herstructurering, blijkt vaak niet voldoende om leefbaarheid en veiligheid duurzaam tot stand te brengen. Sociale problemen worden hierdoor niet of slechts gedeeltelijk opgelost. Naast het investeren in stenen is daarom 'investeren in mensen' noodzakelijk. Organisaties en instellingen investeren tezamen op dit moment voor miljoenen in sociale interventies die de problemen op het gebied van de leefbaarheid en veiligheid moeten oplossen. Soms met succes, maar veelal ook zonder enig aantoonbaar effect. Een cruciale vraag is dan
Ook: Wat werkt? Een voorbeeld: Is, gezien de problematiek in de wijk, een buurtbarbecue de beste interventie? Of is een andere interventie wellicht geschikter? En hoe moet de buurtbarbecue worden opgezet om een zo groot mogelijke kans op succes te hebben? In 'Interventies voor een leefbare wijk: van theorie naar praktijk' en terug komen bovenstaande vragen aan bod. Bij de beschrijving van de verschillende soorten interventies in dit boek werken wetenschap en praktijk nauw samen. Het uitgangspunt is de ervaring en kennis van professionals die dagelijks in 'aandachtswijken' in Arnhem opereren. Interventies gericht op problemen die daar spelen op het gebied van integratie, conflicten tussen bewoners, veiligheid, en participatie, worden geanalyseerd met behulp van wetenschappelijke inzichten en theorien. Want zoals Lewin al zei: "Niets is zo praktisch als een goede theorie!" In het boek komen geen kant en klare oplossingen naar voren voor de problemen die spelen in wijken, maar wel richtlijnen
Voor een succesvolle keuze, opzet en uitvoering van sociale interventies die bijdragen aan de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Dit boek is het resultaat van twee jaar toegepast wetenschappelijk onderzoek dat in opdracht van het Gemeenschappelijk Overleg Woningcorporaties Arnhem (GOW-Arnhem) door het instituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid van de Rijksuniversiteit Groningen wordt verricht. Op dit moment wordt een selectie van de interventies die worden beschreven in dit boek diepgaand gevalueerd. De resultaten van deze evaluaties komen in september 2010 beschikbaar
Inhoudsopgave : 1 Inleiding 2 Integratie, segregatie en beeldvorming onder jongeren 2.1 Achtergrond 2.2 De probleemsituatie 2.3 Het classificatiesysteem 2.4 Succes- en faalfactoren 3 Beeldvorming en conflicten 3.1 Achtergrond 3.2 De probleemsituatie 3.3 Het classificatiesysteem 3.4 Succes- en faalfactoren 4 Duurzame buurtveiligheid 4.1 Achtergrond 4.2 De probleemsituatie 4.3 Het classificatieschema 4.4 Succes- en faalfactoren
5 Participatie van bewoners: via project- en beleidsparticipatie naar participatie in buurt en samenleving 5.1 Achtergrond 5.2 De probleemsituatie 5.3 De classificatieschema's 5.4 Succes- en faalfactoren 6 Interventies gericht op participatie van ouderen 6.1 Achtergrond 6.2 De probleemsituatie 6.3 Het classificatiesysteem 6.4 Succes- en faalfactoren De auteurs Bijlagen Bijlage 1 Interventies gericht op Integratie onder Jongeren Bijlage 2 Interventies gericht op Beeldvorming en Conflicten Bijlage 3 Interventies gericht op Leefbaarheid en Veiligheid Bijlage 4 Interventies gericht op Bewonersparticipatie Bijlage 5 Interventies gericht op Ouderenparticipatie Literatuur
Keywords: Opbouwwerk; Wijken -- Nederland