Sporen naar verandering : meersporenmodel in de behandeling van seksuele plegers - Baeke, Johan, ....-; Verbeeck, Nils, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
De behandeling van seksuele delinquenten is een zware opgave en de recidive is voor bepaalde subcategorieën van seksuele delinquenten nog steeds relatief hoog. Dit boek stelt een behandelingsplan voor dat gebaseerd is op een 'meersporenmodel' : verschillende onderling met elkaar verbonden behandelingen worden toegepast. Want net deze meersporenaanpak vermindert de hervalkans aanzienlijk. In een eerste deel worden de verschillende therapeutische sporen beschreven aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Er is het spoor van de residentiële behandeling en dat van de ambulante behandeling, waarin ook aandacht is voor de behandeling van plegers met een verstandelijke beperking. Het uiteindelijke doel van de behandeling is de pleger opnieuw in de maatschappij te plaatsen. In een tweede deel komen alle aspecten van dit proces aan bod, van het optimaliseren van de veiligheid van de maatschappij tot het zoeken naar een zinvolle en positieve invulling van de toekomst van een pleger. in een laatste deel wordt aandacht besteed aan de behandelaars van seksuele delinquenten. Het dagelijks omgaan met deze doelgroep heeft immers ook een impact op de individuele hulpverlener en op een team. In een maatschappij waar de discussie rond plegers steeds weer hoog oplaait, schetst dit boek een meer genuanceerd beeld van deze mensen en wat van een behandeling kan worden verwacht. Johan Baecke en Nils Verbeeck zijn psychiater, Dirk Debbaut is criminoloog, Bert Decavel is verpleegkundige, Ellen Gunst is psycholoog-psychotherapeut. Zij zijn allen verbonden aan Fides, een gespecialiseerd behandelingscentrum voor seksuele delinquenten van het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus en het CGG Prisma in Beernem.
Keywords: Daderhulp; Seksueel geweld; Seksuele criminaliteit