Kansen voor de toekomst : onderwijs en opvoeden in de 21ste eeuw. - Catteeuw, Karl, ....-; Clarebout, Geraldine, ....-; Derycke, Ann, ....- (Mechelen : Plantyn, 2008)
Het voorbije decennium zijn er trends in het onderwijslandschap waar elke aspirant-leraar vertrouwd mee zou moeten raken. Deze trends komen, net omdat ze zo nieuw zijn, relatief weinig aan bod in de curricula van de lerarenopleidingen. Om een aantal trends toch zichtbaarder te maken voor aspirant-leraren, besloten drie instellingen gezamenlijk seminaries in te richten die enkele thema's behandelen. De reeks van seminaries werd getiteld 'Onderwijs en opvoeden in de 21ste eeuw' en werd mogelijk gemaakt door de steun van het expertisenetwerk 'School of Education' van de Associatie K.U.Leuven. Vier experts behandelden in deze reeks elk een specifiek en actueel aspect van onderwijs en opvoeden, met name : gelijke kansen, de relatie tussen onderwijsonderzoek en praktijk, opvoedend werk van de school en internationalisering op school. Dit Cahier voor Didactiek is de neerslag van die seminaries. Telkens komt een expert aan bod die op een boeiende manier een specifieke trend bespreekt. In een eerste
Bijdrage heeft minister van Werk, Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke het over zijn tienkamp voor gelijke onderwijskansen in de 21ste eeuw. Aan de hand van een aantal stellingen gaat hij in op het noodzakelijk samengaan van kwaliteit van het onderwijs en gelijke kansen, van inspanning en ondersteuning, van ambitie en betrokkenheid. Een tweede bijdrage van prof.dr.Wim Jochems kan worden gekaderd in de academisering van het hoger onderwijs en betreft de moeizame relatie tussen onderwijspraktijk en onderwijsonderzoek in lerarenopleidingen. Marc Armitage gaat in een derde bijdrage in op de speeltijd. Hoewel die een groot deel van een schooldag in beslag neemt, zijn leerkrachten zich nauwelijks bewust van wat er zich afspeelt op de speelplaats en worden speeltijden al snel als problematisch ervaren. Ten slotte wordt in de bijdrage van Gaby Hostens het onderwijsbeleid belicht vanuit internationaal perspectief, waarbij het zwaartepunt van zijn betoog ligt bij de impact hiervan op het Vlaams onderwijsbeleid
Inhoudsopgave
1. Inleiding. Kansen voor de toekomst 2. Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen in de 21ste eeuw 3. De moeizame relatie tussen onderwijspraktijk en onderwijsonderzoek 4. Over hoeken en kanten van speelplaatsen 5. Internationalisering van het onderwijsbeleid
Keywords: GOK; Lerarenopleiding -- Wetenschappelijk onderzoek; Onderwijsbeleid; Spelen -- Kinderen