De GEWELDige school en maatschappij. - Boonen, Roger, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
Geweld bestaat in veel vormen, in de maatschappij en ook op school. Deze uitgave reikt opvoeders, leerkrachten, studenten van de lerarenopleidingen en van het sociaal-agogisch werk en hun docenten, leerlingbegeleiders en sociale veldwerkers een helpende hand bij geweldpreventie op school. Het eerste deel geeft een grondig inzicht in de verschillende geweldsvormen en in de manieren waarop daartegen in is te gaan. Het tweede deel bevat een vurig pleidooi voor een 'geweldige' school die richting, ruimte, structuur, vrijheid, ondersteuning en positieve bekrachtiging biedt aan ieder lid van de schoolgemeenschap. De 'geweldige' school moet een 'kindrijpe' school zijn: voor heel het kind en elk kind; een 'warme' school, een school voor het hart; een 'brede' school, die de socialisering van de leerlingen hoog in het vaandel draagt; een 'goede' school, waarin opvoedend onderwijs centraal staat, en een 'geweld-arme' school, die in haar curriculum erg veel aandacht schenkt aan het vredesonderwijs
En de vredeseducatie. Roger Boonen doceerde onderwijskunde, intercultureel onderwijs en vredeseducatie aan de lerarenopleiding van de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen. Met dit boek wil hij mensen uit de onderwijssector bijstaan bij het uitbouwen van geweldpreventie op school. Eerst gaat hij uitgebreid in op het verband tussen territorialiteit en geweld, met onderwerpen als multiculturaliteit, armoede en verzuiling. Vervolgens bekijkt Boonen de link tussen geweld en respectievelijk macht, de 'objectieve' cultuur en ideologien. Ten slotte schetst hij hoe men geweld kan tegengaan op school en besteedt hij nog kort aandacht aan pesterijen. Boonen besteedt aandacht aan erg veel uiteenlopende theorien (zoals blijkt uit de vele voetnoten) en durft nu en dan met een denker in discussie te gaan, maar dringt nooit echt tot de essentie door. 'De geweldige school en maatschappij' leest dan ook vooral als een lange opsomming van verschillende vormen van geweld, waarbij een echte overkoepelende
Visie ontbreekt. Dat neemt echter niet weg dat deze uitgave veel informatie bevat en dus goed kan dienen als naslagwerk
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 - Territorialiteit en geweld Hoofdstuk 2 - Macht en geweld Hoofdstuk 3 - Ambiguteit van de objectieve cultuur en geweld Hoofdstuk 4 - Ideologien en geweld Hoofdstuk 5 - 'Tegen-geweld' in de 'GEWELDige' school Hoofdstuk 6 - Tegengif tegen geweld op school Hoofdstuk 7 - Pesterijen op school
Keywords: Geweld en maatschappij; Geweld -- Scholen