GVO en communicatie in de gezondheidszorg. - Claessens, Thérèse, ....- (Antwerpen : Garant, 2006)
Werkdruk, tijdgebrek en zovele andere factoren bemoeilijken het uitbouwen van GVO-gezondheidsvoorlichting en opvoeding. Toch is GVO een onmisbaar element in de gezondheidszorg. Niet alleen verpleegkundigen, vroedvrouwen, maar ook elke gezondheidswerker en zorgverlener heeft als taak cliënten/ patiënten voor te lichten en te begeleiden . GVO is een vaak onderschatte verantwoordelijkheid. Kennis, inzicht, begrip, professionele grondhouding en vaardigheden, en nog zoveel meer, zijn noodzakelijk. Daarbij spelen eigen waarden en normen, gevoelens en ervaringen voortdurend een rol. Alles moet een eigen plaats krijgen, de patiënt/cliënt ten goede. GVO is geen tussendoor-activiteit, maar vraagt tijd en methode: doelgericht, systematisch en planmatig samenwerken. Dit boek is in de eerste plaats bedoeld voor verpleegkundigen, vroedvrouwen, ...maar andere gezondheidswerkers zullen er ook hun voordeel mee doen.
Inhoudsopgave : Deel 1 : Gezondheidsvoorlichting en -opvoeding 1. Gezondheid, gezondheidsomstandigheden en -determinanten 2. Preventie, gezondheidsbevordering,GVO/PVO 3. Gezondheidsvoorlichting en -opvoeding Deel 2 : Communicatie 4. Omschrijving van communciatie 5. Basismodel van communicatie 6. Communicatiemodel Schulz von Thun 7. Gespreksvaardigheden 8. Patiëntenvoorlichting en -opvoeding
Keywords: Gezondheidsleer; Gezondheidsvoorlichting