Een genie met dyslexie. - Cocquyt, Anja, ....-; Devos, Maaike, ....- (Sint-Niklaas : Abimo, 2009)
Tims nieuwe buurmeisje is een luidruchtige, grappige meid. Rika is dol op schilderen en erg slim, maar af en toe doet ze heel vreemd. Ze verbergt iets. Als Tim haar geheim ontdekt, is hij vastberaden zijn vriendin te helpen. Maar dat loopt minder vlot dan hij zou willen. Waarom wil Rika niet geholpen worden? Een verdrietig begin waarin Tim in de dood van zijn oma meer aansluiting vindt bij zijn opa dan bij andere volwassenen. Op een heftig moment stuitert zijn nieuwe buurmeisje Rika zijn leven in. Overdonderend aanwezig, impulsief, mooi in tegenstelling tot de rust van de bedachtzame Tim. Rika's dyslexie staat hun vriendschap aanvankelijk in de weg, omdat Rika zichzelf niet accepteert, maar mede door de wijze woorden die oma achterliet, kan Rika beginnen met acceptatie. Flitsende start, boeiend, vlot taalgebruik, moeilijke woorden als discussiëren en face-to-face worden niet geschuwd. Ze geven het verhaal sfeer en spanning. Sterven, verdriet, dyslexie en vriendschap komt allemaal natuurlijk, niet belerend aan de orde. De lay-out is ruim van opzet, veel wit, zelfs hele witte pagina's aan het eind van een hoofdstuk. De vele zwart-witte aquarels in combinatie met inkt zijn sfeervol, verhelderend en geven ook een humoristische toets. Mooi direct verhaal waardoor je snel gegrepen wordt. Reëel en verrassend helder, bijvoorbeeld over expressionisme: dingen worden mooier, als je er iets van jezelf in steekt.
Leeftijd: 8+
Keywords: Dyslexie; Vriendschap