Wijzer onderwijs : autisme. - Zwijnenburg, Carine, ....-; Straasheijm-van der Have, Marjolein, ....-; van de Sluis, Ine, ....- (Rotterdam : CED-Groep, 2004)
Moeilijk te begrijpen zijn ze soms: leerlingen met een autisme spectrum stoornis. Met Wijzer Onderwijs kunt u de lessen goed afstemmen op de behoeften van deze leerlingen. Een praktische aanpak staat daarbij centraal. Wijzer Onderwijs: Autisme bevat vele praktische tips om het onderwijs voor deze leerlingen toegankelijker te maken. De map is geschikt voor het basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs en het speciaal onderwijs. De aanpak bestaat uit zes onderdelen: > Auti-Wijzer geeft een kort en bondig overzicht van de specifieke onderwijsbeperkingen en -capaciteiten van leerlingen met een autisme spectrum stoornis en de daaruit voortkomende behoeften. > Klassen-Wijzer is een verzameling van aandachtspunten / tips voor het verduidelijken van de ruimte, de tijd, de activiteit en de omgang. Met behulp van een checklist is na te gaan in hoeverre de eigen klas geschikt is voor het onderwijs aan leerlingen met een autisme spectrum stoornis. > Begeleidings-Wijzer helpt intern en extern begeleiders bij het planmatig invoeren van de Klassen-Wijzer op een school. > Aan de hand van Methode-Wijzer kan snel worden beoordeeld in hoeverre een reguliere methode geschikt is voor leerlingen met een autisme spectrum stoornis. > Plan-Wijzer geeft aan hoe een school bij het maken van schoolplan, groepsplannen individuele handelingsplannen kan aansluiten bij de kenmerken en onderwijsbehoeften van leerlingen met een autisme spectrum stoornis. > Reken-wijzer biedt een systematisch overzicht van praktische aandachtspunten om het realistisch reken- en wiskundeonderwijs aan leerlingen met een autismestoornis te optimaliseren. Wijzer Onderwijs: Autisme is praktisch, gebruiksvriendelijk en direct toepasbaar.
Keywords: Autistische kinderen -- Onderwijs