Het welzijnsbeleid in Vlaanderen. - Vogels, Mieke, 1954- (Leuven : LannooCampus, 2009)
- Hoe haalbaar is een Vlaams welzijnsbeleid zonder wachtlijsten? - Waarom worden de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg, bijzondere jeugdzorg, kinderopvang al maar langer ? - Recht op zorg haalbaar, betaalbaar ? - De gehandicaptenzorg in Vlaanderen is nog steeds een zorg die vertrekt vanuit de instelling, de ouderenzorg zet alles in op thuiszorg, hoe is deze verschillende evolutie te verklaren ? - Zorg op maat, hoe vindt een jongere de juiste hulpverlening in het kluwen van aanbod van jeugdhulpverlening via de bijzondere jeugdzorg, de gehandicaptensector, de geestelijke gezondheidszorg, Kind en Gezin, de centra voor leerlingenbegeleiding? - Kind en Gezin wil alle kinderen in Vlaanderen begeleiden en vaccineren. Hoe pak je dit aan in de steden waar steeds meer kinderen worden geboren in een gezin waar men thuis geen Nederlands praat? De uitdagingen voor de welzijnssector zijn enorm. Dertig jaar geleden werd Vlaanderen bevoegd voor de zorg voor personen met een handicap, de bijzondere jeugdzorg, de kinderopvang, de ouderenzorg ... Het beleid legt de nadruk op het activeringsmodel: meer mensen moeten langer werken. Maar als iedereen actief is op de arbeidsmarkt, dan kunnen mensen zelf niet meer instaan voor de opvang van hun kinderen of zieke ouders en worden steeds meer zorgvragen doorgeschoven naar de professionele zorg. De overheid slaagt er niet in om al deze zorgvragen te beantwoorden. Er zijn onvoldoende middelen en er is onvoldoende personeel met als gevolg lange wachtlijsten. Hoe moet het verder met de Vlaamse welzijnssector? Wat zijn de grote uitdagingen voor de 21ste eeuw inzake welzijn en zorg? Hoe evolueerde de zorg voor personen met een handicap, hoe ontstonden de wachtlijsten? Bestaat er zoiets als een eigen Vlaams model kinderopvang? Hoe organiseer je een eigen project voor bijzondere jeugdzorg binnen het kader van een federale wet op de jeugdbescherming? Hoe organiseer je (ouderen)zorg in een vergrijzende en multiculturele samenleving? Het welzi
Keywords: Maatschappelijk welzijn -- Vlaanderen; Sociale welzijnszorg -- Beleid -- Vlaanderen