Eenvoudig aangepast. (Wilkrijk : Modem, 2008)
Het MODEMteam maakte met de steun van Cera aan de documentatiemap 'Eenvoudig aangepast'. Zoals de naam het laat vermoeden, vind je hierin veel interessante informatie over eenvoudige aanpassingen voor volwassenen en kinderen met een beperking. Het marktaanbod van de hulpmiddelen groeit stelselmatig, maar de informatie geraakt jammer genoeg niet altijd tot bij diegenen die het nodig hebben. MODEM bundelde daarom meer dan 125 fiches over handige hulpmiddelen in een map. Deze map heeft als doel een leemte te vullen om zowel hulpverleners als ouders en gebruikers zelf op weg te zetten om hun weg te vinden in het soms onoverzichtelijke aanbod. In de map vind je enkel, zoals de titel het laat vermoeden, de eenvoudige aanpassingen. In de map vind je bij elk hulpmiddel een foto, een korte toelichting over het hulpmiddel, tips van MODEM en de praktische informatie zoals de plaats waar je het kan kopen en de prijs. Dit is nog verder aangevuld met handige weetjes over bijvoorbeeld gratis alternatieven.
De map is opgebouwd rond drie grote onderwerpen: communicatie, computer en lezen & schrijven. * In het hoofdstuk communicatie vind je praktische tips om zelf een communicatiehulpmiddel te maken (een losbladige map, een losse kaart, een boek, - ). Het grote voordeel hiervan is dat je het hulpmiddel volledig op maat van de gebruiker kan maken. Je krijgt niet enkel tips over hoe het hulpmiddel er uit moet zien, maar ook over hoe je het opbouwt, welk materiaal je kiest, welke pictogrammen je kan gebruiken, - . Je leest er zowel informatie over de gekende, betalende pictogrammendatabanken zoals PCS, Visitaal, Beta en Bliss als over de gratis databanken zoals Sclera en Imagine Symbols. * In een tweede deel bespreken we laagtechnologische kant-en-klare producten. Zo vermelden we verschillende afgewerkte communicatiemappen zoals het Taalzakboek.Vervolgens geven we een overzicht van eenvoudige, technische toestellen. Je vindt er een opsomming van een reeks kleine eenboodschaptoestelletjes en van
Meer uitgebreide eenvoudige meerboodschaptoestellen. Ook hier staan de klassiekers als een BIGmack beschreven naast minder gekende spelers als de B.A.bar. Voor diegenen die zelf kunnen lezen en schrijven staan er ook een aantal teksttoestellen in vermeld. Op het einde van het hoofdstuk bespreken we nog enkele eenvoudige GSM-toestellen. Een snel evoluerende markt die zich eveneens probeert aan te passen aan de noden en wensen van mensen met een beperking. In het hoofdstuk computer lees je bijvoorbeeld over een reeks alternatieve muizen. (bijvoorbeeld een muis om een kleine kinderhand vlotter te laten werken met de computer) en toetsenborden. Je vindt er tevens een aantal voorbeelden van computerspelletjes aangepast aan kinderen en volwassenen met beperkingen. * In het laatste hoofdstuk 'lezen & schrijven' staan een reeks voorleesstemmen die helpen bij het lezen van teksten op de computer, ook aanpassingen om sneller en correcter te kunnen schrijven. Dus voor elk wat wils. De oorzaak van de beperking
Is niet belangrijk. De map kan immers door iedereen worden gebruikt.
Losbladig
Keywords: Communicatiehulpmiddelen -- Gehandicapten; Computers -- Gehandicapten; Gehandicapten -- Computerondersteuning