Van Aap tot Zip : voorleesverhalen, zelfleesverhalen, beeldverhalen, versjes en gedichten, en veel tekeningen. - Hofman, Wim, ....- (Amsterdam : Querido, 2006)
Ook dit is Wim Hofman: de schepper van onder andere vrolijke, rijk gellustreerde zelfleesboekjes zoals Aap en Beer op reis, Uk en Bur, Grote Pien en Kleine Pien, Suusje Pietz en Zip en andere verhalen. Hij maakt ministrips van bekende sprookjes en van bizarre verhalen die hij zelf bedacht. Het Oude en het Nieuwe Testament bracht hij terug tot naef oneerbiedige centsprenten. Hij vertaalde en illustreerde gedichten van Jacques Prvert. En hij debuteerde met spanend-komische ridder(voorlees)verhalen: Welwel de zeer grote tovenaar. Uit dit werk, licht van toets en voor kinderen vanaf een jaar of acht (of om voor te lezen vanaf zes), is hier een keuze bijeengebracht. Met veel illustraties, waarvan een groot aantal in kleur. In zijn eigen handschrift schrijft Stef een brief aan zijn vader; Aap en Beer gaan in hun zelfgemaakte auto op reis en beleven avonturen; hand in hand naar Luilekkerland. Dit en nog veel meer staat allemaal te lezen in deze bloemlezing van het werk van Wim Hofman in de
Vorm van o.a. gedichten, ministrips, landkaarten, centsprenten en (voorlees)verhalen. Het taalgebruik is steeds eenvoudig, maar veelal verrassend net als de door de auteur zelfgemaakte illustraties (niet voor niets kreeg hij zowel Gouden Griffels als Gouden Penselen). Zowel het oudere als het recentere materiaal zal de doelgroep, kinderen van 8-12 jaar nog altijd boeien. Daarnaast is het aantrekkelijk geprijsde boek ook fraai vormgegeven. Enkele beeldverhalen zijn in kleur afgedrukt. Op de voorkaft staan zowel Aap als Zip die beide een rol spelen in dit overzicht van een zeer veelzijdig auteur. Wim Hofman werd begin dit jaar 65 en uitgeverij Querido viert dat met een verzamelbundel en twee herdrukken. Van Aap tot Zip bevat voorleesverhalen, sprookjes, stripverhaaltjes, aanwijsprenten, gedichten - van Hofmans vroegste jaren (hij debuteerde in 1969) tot en met een aantal niet eerder gepubliceerde gedichten. Hofman werd o.a. bekroond met twee Gouden Penselen en twee Gouden en een Zilveren
Griffels, hetgeen iets zegt over de veelzijdigheid van zijn werk. Het is prettig toeven in deze bloemlezing, waarin sommige teksten wel de sporen van hun tijd dragen, maar eigenlijk nooit gedateerd aandoen. Evenmin als de twee romans voor wat oudere kinderen (10+) Wim en Het vlot, die allebei in herdruk verschenen. Wim verscheen oorspronkelijk in 1976 en de critici waren lichtelijk verbaasd over de omslag die Hofman maakte van fantasie en sprookjes naar onverholen ernst en sommigen (lang niet iedereen) verheugden zich over de volwassen toon in dit kinderboek.
Leeftijd: 7+
Keywords: Versjes -- Kinderen; Voorleesboeken