Het verhaal van Slimme Krol en hoe hij aan de dood ontsnapte. - Dendooven, Gerda, 1962- (Amsterdam : Querido, 2006)
Kom dichterbij en hoor mijn verhaal. Het is echt gebeurd of bijna helemaal. Het gaat over monsters in alle formaten, ze zitten verstopt in huizen met gaten. Door kieren in muren liggen ze stil naar kinders te gluren. De bijna achtjarige Krol is nergens bang voor en al jaren hoopt hij een spook te ontmoeten. Als het eindelijk gebeurt, is het veel enger dan verwacht: het is er n.l. niet eentje, maar het zijn er acht! Een rammelend skelet met haar op zijn kont, zes zwarte, geniepig kijkende dwergen en een smerig mannetje dat zich nooit wast. Ze komen zijn kamer binnen en sissen en kwijlen, maar gelukkig ziet hij opeens zijn pasgestorven oma die voor hem, en ieder ander, een simpele oplossing weet. Laat een flinke wind; die zal alle griezels snel verjagen. Prentenboek met een op rijm verteld, kolderiek en ook spannend verhaal. De tekst is tussen, of in de afbeeldingen geplaatst, binnen een rechthoekig wit of lichtblauw kader. De vele illustraties van wisselende grootte zijn bijzonder, zowel
Wat betreft de sfeer als de techniek waarbij knipwerk gebruikt is. Naast veel zwart zijn er frisse en ook transparante kleuren. Ze onderstrepen het griezelige en ook het humoristische karakter van het avontuur. Originele, verzorgde uitgave die aanknopingspunten biedt om met kinderen te praten over angst in het donker en/of bij het slapen gaan. Slimme Krol zou zo graag eens een spook zien. Al zeven jaar wacht hij erop, maar nog nooit heeft er zich een vertoond. Hij weet nochtans precies wat hij kan verwachten: "Zwevend doorzichtig./In blauw of in wit./Met vurige ogen/en een stralend gebit." Ze zien er in zijn gedachten best vriendelijk en gezellig uit. Krol is niet voor een gat gevangen en als de spoken zelf niet willen komen, dat nodigt hij ze wel uit. Hij gaat een avond vroeg naar bed, neemt een fles en een schaaltje chips mee, en legt een briefje op het nachtkastje: "de party is hier!" Uren gaan voorbij en Krol krijgt niet een spook te zien. Maar plots komen acht monsters zijn kamer binnen.
Ze houden zich schuil onder de grond en onder de keukenkast, en eens in de tien jaar komen ze naar buiten. Krol is bang wanneer de skelethond zijn bed komt opgekropen en krijsende dwergen (die allemaal Dave heten) aan zijn tenen beginnen te knabbelen; spoken zou hij aankunnen, maar monsters! En dan is daar opeens oma. "'Jeetje,' zei Krol, 'ik dacht dat ze dood was'." Maar oma's spookverschijning geeft hem een gouden raad voor wanneer je door griezels belaagd wordt: Krol blaast knallend een paar spoken van tussen zijn billen en de monsters kruipen piepend terug hun holen in om zich in geen jaren meer te vertonen. Als je er zelf al niet kon achterkomen, dan helpt Gerda Dendooven je wel een handje: dit is blijkens de eerste prent onweerlegbaar een nursery rhyme. Een genre dat naast vrijblijvende rijmelarijtjes voor het slapengaan ook snijdende maatschappelijke satires kent en dat zichzelf doorlopend geparodieerd en gepersifleerd heeft. Een genre waarin Dendoovens verbeeldingrijke humor en talent
Voor de paradox kan floreren. 't Is een bepaald eng gegeven waarmee het verhaal start: Magere Hein prijkt op het omslag, monsters beloeren je vanuit kieren en spleten, en wanneer je ze niet hoort, gaat het verhaal, zijn ze het gevaarlijkst. Maar op de binnenflap van de cover gaat Magere Hein al op de vlucht, verdreven door een zwerm spoken (uit Krols kont?), om in het hele verhaal niet meer voor te komen. Als schaduw zijn Dendoovens monsters angstaanjagend, maar wanneer Krol ze op de volgende prent met zijn kussen te lijf wil gaan, heb je een al veel minder eng tafereel: de skelethond doet zich aan de chips tegoed terwijl de Daves de kamer exploreren. Een onverschrokken ventje als Krol, dat met prozasche slimmigheid de waanbeelden de baas blijft, is een archetypische figuur uit de volksvertellingen, die een maatschappelijke rol toebedacht kreeg. In dit verhaal lees ik in zijn burleske overwinning op de schaduwmonsters evengoed een milde relativering van de irrationele angsten die de mens eigen
Zijn, als een vinnige scherts over de pedagogische functie die traditionele bakerrijmen hadden. Dendooven vertelt bij momenten heerlijke kolder. Als verhaaltje voor het slapen zal Het verhaal van Slimme Krol zijn relativerende functie uitstekend vervullen.
Leeftijd: 5+
Keywords: Bang zijn; Griezels; Winden laten; Slim zijn